Main menu

header

644 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Când toamna începe, ușor-ușor, să bată la ușă, tot mai mulți români sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni ale stomacului, pe primul loc situându-se gastrita. Tratamentul naturist al acestei boli este de multe ori o provocare, pentru că maladia este în general dobândită în decursul unei perioade lungi. Apelând însă cu încredere la tratamentele naturiste oferite de fitoterapeutul Mihai Apostol (foto; număr de telefon: 0723.642.322), gastrita devine doar o amintire care merită să fie ștearsă din memorie.

„Nu consumați citrice, doar fructe dulci”

- În ultimii ani, gastrita a devenit o boală la… ordinea zilei și poate fi numită, fără niciun fel de exagerare, o maladie a lumii moderne. Care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției acesteia?

- Sunt foarte mulți factori care contribuie la apariția bolii, dar se pare că totuși cea mai comună este infestarea cu bacteria helicobacter pylori. Sigur, bacteria se găsește în stomacul multor persoane, însă îi deranjează doar pe anumiți oameni. Helicobacter pylori este un factor de risc major pentru apariția cancerului gastric, de aceea gastrita nu este o afecțiune de neglijat și trebuie tratată corespunzător. Boala apare și ca urmare a folosirii timp îndelungat a medicamentelor antiinflamatoare ca aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul, care afectează bariera de apărare mucozală. Alte cauze sunt stresul, consumul de alcool, contactarea unor bacterii, paraziți, virusuri și fungi, mai ales la persoane cu imunitatea scăzută, o alimentație necorespunzătoare. Frecvent apar dureri severe sub stern, în general după mese sau după un post alimentar, iar ulterior bolnavii se confruntă cu greață, lipsa poftei de mâncare, balonare, vărsături sau stare de sațietate.

- Ați pomenit despre alimentație nepotrivită. Ce trebuie să mănânce o persoană care, din nefericire, s-a îmbolnăvit de gastrită și ce trebuie să evite?

- Dintre alimentele permise face parte mămăliga, foarte bine fiartă și nu foarte sărată. Apoi se recomandă carne slabă de vacă, de pui și de pește, brânză dulce de vaci, caș și urdă, ouă fierte moi, dovlecei, cartofi copți, morcovi, fructe dulci, unt proaspăt, ulei de măsline, lapte dulce proaspăt muls, ceai, compot, budinci, dulciuri preparate pe bază de brânză de vaci. Toate produsele alimentare trebuie să fie de țară, naturale. Zahărul se consumă în cantități mici și se înlocuiește, pe cât posibil, cu mierea. Pacienții cu gastrită trebuie să spună un „nu” hotărât citricelor, pâinii albe, mezelurilor, afumăturilor, conservelor, tocăturilor. De asemenea, vor evita consumul de ridichi, castraveți, varză, ceapă, usturoi, murături, nuci, migdale, alune, slănină, grăsimi prăjite, înghețată, aluaturi calde, dulceață. Sunt interzise alcoolul, apa minerală, cafeaua neagră și, bineînțeles, tutunul. Totodată, nu se consumă băuturi prea reci sau prea calde. Apa reprezintă un fluid vital pentru curățarea organismului, prin urmare, trebuie consumate opt-zece pahare zilnic.

„Frunzele de zmeur au rol cicatrizant”

644 8 2- Cât de folositoare sunt remediile naturiste în vindecarea acestei boli?

- Extrem de folositoare, iar lemnul-dulce are o reputație solidă în acest domeniu, fiind cunoscut ca una dintre cele mai bune plante pentru vindecarea stomacului. Este un excelent antiinflamator și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor. Se administrează o linguriță cu tinctură de lemn-dulce diluată în 250 ml apă, de patru ori pe zi. Frunzele de zmeur au efect antiacid și cicatrizant. Se administrează o linguriță cu pulbere de frunze de zmeur de trei ori pe zi. De mare ajutor sunt și gălbenelele. Se beau două-trei căni cu infuzie pe zi sau macerat la rece, preparat astfel: se pun câteva flori de gălbenele într-un vas cu apă rece și se lasă opt ore la macerat. Se strecoară și se consumă o cană cu preparat cu o jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi. Are efecte remarcabile în tratarea inflamațiilor și ulcerațiilor tractului digestiv datorită alantoinei, substanță cu rol cicatrizant și antiinflamator. Puteți consuma două căni cu ceai de gălbenele pe zi, neîndulcit (se folosește o lingură cu vârf cu pulbere la 250 ml apă).

- Sunt importante somnul și relaxarea în vindecarea gastritei?

- Ca în cazul multor boli, vindecarea survine doar în momentul în care persoana în cauză va dobândi pacea interioară și o gândire pozitivă. În ceea ce privește somnul, când este insuficient provoacă stres, iar de aici până la apariția gastritei este un drum scurt. Mai mult decât atât, singurul moment când mucoasa gastrică se reface este atunci când dormim. De aceea, în cazuri de insomnii sau de somn agitat se recomandă tinctura de valeriană. Se administrează seara, înainte de culcare cu aproximativ o jumătate de oră, o linguriță cu tinctură de valeriană diluată în 250 ml apă. Valeriana are efect sedativ și calmant, însă nu generează dependență, putând fi astfel folosită cu încredere.

Fumatul interferează cu mucoasa protectoare a stomacului, crescând aciditatea gastrică și întârziind vindecarea

„Ceaiul de muşeţel, prescris copiilor“

644 8 4- Poate apărea gastrita și la cei mici? Există posibilitatea ca, netratată la timp, să conducă la afecțiuni mai grave?

- Categoric, iar printre cauze se numără aceeași bacterie, helicobacter pylori, din ce în ce mai des întâlnită la copii, anemia pernicioasă, refluxul biliar, chimioterapia și radiațiile, contactarea diverselor bacterii și virusuri. În cazul în care nu este cauzată de helicobacter pylori, gastrita nu este contagioasă. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și relaxante și este folosit în prevenirea ulcerului și în tratarea gastritei la cei mici. Se consumă ceai de mușețel neîndulcit în fiecare zi, la masă, însă, atenție, ceaiul nu trebuie să fie tare! O linguriță cu floare la o cană este de ajuns. Sâmburii de migdale dulci au o acţiune foarte complexă. Uleiul gras pe care îl conţin formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică şi reduce secreţia de pepsină, precum şi senzaţiile de dureri şi de arsuri. Tratamentele naturiste trebuie administrate însă conform indicațiilor fitoterapeutului. Măsurile preventive se bazează în primul rând pe un regim alimentar echilibrat pentru vârsta copilului.