Main menu

header

645 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Cunoscută și ca boala tromboembolică, tromboflebita se întâlnește în special la nivelul membrelor inferioare și afectează într-un procent mare femeile de peste 50 de ani. Maladia sistemului cardiovascular are o evoluție îndelungată, pe parcursul lunilor și al anilor, în funcție de tipologia sa, superficială sau profundă. Cum prevenim boala și cum o tratăm prin metode naturiste aflați din interviul cu apifitoterapeutul Lucreția Stanciu (medalion; număr de telefon: 0753.056.715).

„Se poate preveni prin consumul de lichide”

- Cum apare tromboflebita și ce reprezintă de fapt?

- Sunt multe situații în care poate apărea. Boala este cea mai serioasă complicație a bolii venoase cronice și cea care poate cel mai mult să pună viața în pericol. Poate exista ca afecțiune de sine stătătoare (tromboză) sau poate apărea în diferite circumstanțe. Cel mai frecvent se declanșează însă în cazul varicelor. Dar tromboza, care înseamnă formarea unui cheag în interiorul unei vene, și tromboflebita, care reprezintă coagularea sângelui la nivelul porțiunii inflamate, apar mai ales în cazul deshidratării. Tocmai de aceea, boala se poate preveni prin consumul de multe lichide, adică puțin peste doi litri sau măcar această cantitate în fiecare zi.

- Cum se manifestă boala?

- Sub formă se dureri la palpare, usturimi, înroşirea şi fierbinţeala tegumentului, dilataţia venelor superficiale, senzaţia de tensiune a gambei, temperatura, pulsul crescut. În cazul în care cheagurile de sânge migrează în organism, pot genera, după cum am spus, și complicaţii mortale. De asemenea, când nivelul de stres devine ridicat se eliberează adrenalina, cortizonul, alături de alți hormoni. Aceștia cresc presiunea sângelui și, totodată, oxidarea grăsimilor în sânge. Interesant este faptul că până și o depresie considerată ușoară poate crește nivelurile hormonilor de stres, sângele devine mai vâscos şi mai predispus să formeze cheaguri. Tocmai de aceea ar trebui să renunțăm pe cât posibil la ritmul trepidant al vieţii, la îngrijorare, anxietate, frică, nemulţumire, mânie şi egoism. Toate aceste lucruri nu fac decât să vă facă nefericiți și să vă scurteze viața.

„Pulberea de scoarță de salcie are efecte vasodilatatoare”

645 8 2- Există remedii naturiste care pot ajuta în cazul tromboflebitei?

- Sigur că da. În primul rând, infuzia din părți aeriene de crețușcă, plantă care are acțiune asemănătoare cu cea a aspirinei, cu efecte vasodilatatoare de excepție, anticoagulantă și care poate distruge cheagurile sangvine. Se recoman- dă două-trei căni pe zi infuzie de opt-zece minute din 1,5 g plantă la 150 ml apă fiartă. Cu totul excepțional este sucul de roșii, care contribuie semnificativ la diminuarea cheagurilor de sânge, ba, mai mult, împiedică formarea unora noi, scade acțiunea substanțelor din tutun, care, după cum știm, reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției tromboflebitei. Se consumă trei căni cu suc pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună. După o săptămână de pauză, cura se poate relua. La prepararea sucului se vor folosi doar roșii crescute organic, bine coapte, spălate și fără niciun fel de lovituri, părți stricate, mucegăite etc. În tratament nu se va folosi niciodată bulion sau suc de roșii conservat. Sucul de lămâie are, la rândul său, efecte tonice venoase, antiinflamatoare, antifebrile, fluidifică sângele, împiedică formarea chegurilor, echilibrează pH-ul sângelui. Pentru prepararea sucului aveți nevoie de două lămâi de mărime medie. Acestea se spală bine și se dă coaja prin răzătoare. Pulpa lămâilor se taie mărunt și se pune în 500 ml apă, se adaugă coaja rasă și două linguri cu miere, se omogenizează și se lasă la macerat câteva ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară și se consumă tot sucul astfel obținut într-o singură repriză. Cura se repetă timp de o săptămână. Se poare relua la nevoie, după o pauză de o săptămână, două. Pentru combaterea inflamațiilor venelor și ale varicelor este recomandată și tinctura de leurdă, recunoscută ca fiind un remediu extrem de puternic în vindecarea trombozelor de orice fel. Se face o cură de trei luni, perioadă în care se administrează o linguriță cu tinctură de leurdă de patru ori pe zi.

- Există și cataplasme care pot fi utile bolnavilor de tromboflebită?

- Împachetările cu argilă sau macerat cu ulei de portocală pot face adevărate minuni în lupta cu această boală. Se pun la macerat 10 ml ulei de portocală, trei gogonele verzi tocate și 10 ml ulei de negrilică timp de trei zile, apoi se filtrează. Lichidul rezultat se aplică pe zona afectată de două ori pe zi, dimineața și seara, și are excepționale efecte antiinflamatoare. Foarte bune sunt și împachetările cu laptele-câinelui, o plantă care are un suc alb la culoare. Sucul acesta se obține doar presând planta între degete. Cu acesta se unge locul afectat până când se vindecă.

Atenţie, vinul roșu și negru favorizează apariția trombilor, iar epilarea picioarelor cu ceară fierbinte este contraindicată

„Supa de arpagic sau de praz are acţiune anticoagulantă“

- Ce regim alimentar trebuie să adopte o persoană cu tromboflebită?

- În primul rând, trebuie să renunțe la consumul de carne roșie, întrucât este încetinit procesul de vindecare a bolii. De asemenea, nu se vor consuma mezeluri, afumături sau orice tip de prăjeli în ulei, acestea ducând la apariția afecțiunii. Se recomandă introducerea în meniul zilnic a salatelor de morcovi, pătrunjel, țelină, ridichi, păstârnac, legume care vor fi asezonate cu oțet de mere și cu ulei de măsline. Aceste salate au un rol important atât în prevenirea tromboflebitei, cât și în combaterea bolii, atunci când aceasta s-a instalat. Consumați zilnic 200 ml supă de arpagic sau de praz, deoarece are acţiune anticoagulantă. De asemenea, bolnavii vor spune un „nu” hotărât consumului de tutun și de alcool, care perturbă întreaga activitate a aparatului cardiovascular. Mai mult decât atât, bolnavii de tromboflebită nu au voie sub nicio formă să bea vin roșu sau negru, pentru că acesta favorizează formarea trombilor. Nu neglijați consumul de fructe de pădure, respectiv de zmeură, afine, mure, coacăze, dar și de cireșe, vișine, struguri, mere, bogate în flavonoide.

Pe piciorul cu tromboflebită aplicaţi o compresă caldă, umedă, şi ridicaţi-l la 15-30 de centimetri deasupra nivelului inimii, pentru a grăbi vindecarea într-un interval de câteva săptămâni