Main menu

header

645 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cunoscută și utilizată ca remeadiu naturist încă de pe vremea dacilor, sulfina, numită popular floare de iarbă, este o adevărată terapie pentru multe maladii.

Soluţia bolnavilor de neuropatie diabetică

Studii derulate de cercetători europeni au scos la iveală faptul că substanţele active prezente în compoziţia sulfinei, cum sunt uleiul volatil, substanţele amare, derivaţii flavonici, acidul cumarinic, se asociază cu succes în tratamentul hepatitelor cronice, în ciroză, în afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare. Mai mult, această plantă regenerează celulele hepatice și scade tensiunea arterială. În tratamentul intern, planta se foloseşte sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură cu sulfină uscată şi mărunţită şi 200 ml apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute, apoi se strecoară. Zilnic, se consumă două căni: una se administrează dimineaţa, înainte de micul dejun, şi alta seara, înainte de cină. Tratamentul trebuie urmat timp de 20 de zile pe lună, un interval de trei luni. De asemenea, în cazul neuropatiei diabetice, o afecţiune oculară specifică diabeticilor, ceaiul de sulfină s-a dovedit o soluţie foarte bună, planta fiind introdusă în compoziţia unui ceai tonic general, revigorant.

Redutabil antivaricos

Statistici recente arată că o persoană din cinci este afectată de varice, cu precădere femeile. Folosirea preparatelor naturiste demonstrează că bisturiul nu este singura modalitate de tratament, și aici inter- vine cu succes sulfina. Planta are proprietăţi anticoagulante, fiind indicată ca remediu al hipertensiunii arteriale care influenţează circulaţia periferică. Pentru insuficienţă venoasă, infuzia de sulfină se prepară din două linguriţe cu flori uscate, opărite cu 250 ml apă. Planta se infuzează 15 minute, apoi se strecoară. Zilnic se bea o cană cu infuzie timp de trei săptămâni. După o pauză de şapte zile, tratamentul se poate relua. Ca efecte sunt de menționat reducerea fragilității capilare, ameliorarea crampelor nocturne şi prevenirea apariţiei varicelor. De altfel, planta este recomandată și în caz de picioare umflate. Un studiu a demonstrat că administrarea de extract de sulfină (3 g plantă) de patru ori pe zi, în cure de 20-120 de zile, a dat rezultate în 60% dintre cazurile supuse tratamentului.

De folos în problemele premenstruale

Foarte multe femei au probleme de tot felul din pricina tulburărilor menstruale. În ajutorul lor vin cercetări care au demonstrat că sulfina poate fi de un real folos. Astfel, tratamentul cu câte o linguriță cu pulbere de plantă administrată de trei ori pe zi, cu şapte-zece zile înaintea declanșării ciclului menstrual și până în ultima zi a acestuia, a relevat în proporție de 87% ameliorarea durerilor de sâni, a stărilor de iritabilitate, a durerilor de ovare, tratamentul cu sulfină având efect și în caz de hipermenoree (ciclu menstrual abundent).

Ponderează accesele de panică

Principiile active ale sulfinei sunt atât de benefice, încât planta poate acționa ca un excelent calmant și antispastic, în special în cazul persoanelor la care crizele de aritmie apar pe fondul angoaselor, anxietății, acceselor de panică. Băile cu sulfină au un efect echilibrant rapid, substanțele sale active fiind preluate direct prin piele în circulația sangvină, ajungând apoi imediat la nivelul sistemului nervos central. În cazul în care aritmia este corelată cu hipertiroidia, sulfina poate fi folosită în amestec cu turița-mare, o plantă care acționează ca reglator al activității glandei tiroide. Pentru a beneficia de efectele sulfinei, se pun 100 g plantă mărunțită la trei litri de apă clocotită, se lasă acoperit pentru zece minute, apoi se strecoară în cada cu apă caldă, unde este bine să stați 20-30 de minute.

Compresele, în război cu nevralgiile

Antiseptic valoros, sulfina este un excelent remediu extern pentru numeroase afecțiuni, grație acțiunii antiinflamatoare, calmante și cicatrizante. De pildă, în caz de nevralgii, dureri reumatice, răni, vânătăi, luxații, gingivită, abcese dentare sau inflamații oculare (conjunctivită, urcior) se pot face comprese, cataplasme, spălături sau gargară. Pentru comprese puneți 20 g flori uscate la 100 ml apă, fierbeți 15 minute, apoi înmuiați o compresă în lichidul cald și aplicați pe zona afectată. Pentru cataplasme puneți la fiert, timp de 30 de minute, 50 g frunze pisate, amestecate cu 50 g untură și 50 g ceară. Se întinde alifia pe un pansament steril, care se poate aplica pe ganglionii inflamați sau pe alte umflături ale corpului.

Baia cu sulfină acționează benefic asupra somnului celor mici, calmându-i și ferindu-i de agitație sau de treziri dese în timpul nopții

Micşorează rapid edemele postoperatorii

Departamentul de chirurgie plastică și reparatorie al unei universități de medicină din China a dat publicității un studiu despre efectele administrării interne a sulfinei în cazul pacienților proaspăt operați. Cei care suferiseră intervenții de reconstrucție a nasului au primit extract de sulfină (echivalentul a 10-12 g pulbere de plantă) vreme de trei săptămâni după operație, observându-se o cicatrizare mai rapidă și mai estetică, precum și reducerea rapidă a edemelor postoperatorii.