Main menu

header

646 11 2de Roxana Istudor

Pedicuţa este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile ei remarcabile, care fac din această plantă un aliat tradițional împotriva unui mare număr de afecțiuni.

Înlătură pietrele mici ale rinichilor

Pedicuța este recomandată de specialiștii în fitoterapie pentru combaterea afecţiunilor căilor urinare și a colicilor renale. La nivelul rinichilor, ceaiul de pedicuță ajută la eliminarea pietrelor mici. Planta nu se fierbe, ci doar se opărește, pentru a se obține o infuzie. Astfel, peste o linguriță cu pedicuță se toarnă 250 ml apă clocotită, apoi se lasă câteva minute. Se bea doar o ceașcă pe zi din acest lichid și numai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, cu înghițituri mici. Această infuzie este de mare ajutor și celor care suferă de afecțiuni hepatice (hepatită, tumori ale ficatului), caz în care se administrează zilnic câte două cești.

Excelentă în creşterea şi regenerarea părului

Planta este utilizată pe scară largă pentru tratarea unor dependențe, cum sunt cea de tutun, de alcool sau de droguri. Astfel, are rezultate remarcabile în combinaţie cu pătrunjelul sau cu obligeana. Se bea o cană cu infuzie înainte de micul dejun. Este recomandat un tratament de 14-21 de zile, iar după o pauză de două săptămâni, dacă este necesar, se poate repeta. De asemenea, la fel de eficientă este tinctura de pedicuță, care se găsește în magazinele naturiste. Se administrează câte 1/2 linguriţă cu tinctură diluată în 100 ml apă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. În cazul tratării cu pedicuță a dependenţei de fumat apare o stare de greață de fiecare dată când se trage un fum de ţigară, lucru care creează o repulsie faţă de acest obicei. În ceea ce priveşte tratarea alcoolismului sau dependenţei de droguri, este necesară supravegherea specialiştilor, întrucât tramentul este mai dur şi se întinde pe o perioadă mai lungă. Aceeași tinctură, folosită în combinaţie cu urzica, stimulează creşterea şi regenerarea părului.