Main menu

header

648 9 3de Florica Pintea şi Adrian Barna

Un nou studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea din Saint-Louis demonstrează că un compus al apre- ciatului condiment curcuma poate inhiba proliferarea celulelor canceroase, conform metronews.fr. Rezultatele cercetării au fost publicate recent în „Journal of Cancer”.

Efectul este potențat de silimarină

Potrivit cercetătorilor americani, curcumina, un antioxidant foarte puternic din condimentul curcuma, ar putea împiedica să se răspândească în organism celulele canceroase, îndeosebi la nivelul colonului. De asemenea, oamenii de știință au observat că rezultatele sporesc în cazul în care curcumina este asociată cu silimarina, compus activ din planta de armurariu. Practic, cercetătorii au analizat celule canceroase colorectale și au comparat în laborator efectele mai multor compuși anticancer asupra acestora. Mai întâi curcu- mina, cu proprietăți antiinflamatoare, și apoi silimarina, terminând cu o combinație din cele două. „Asocierea celor două substanțe inhibă acțiunea celulelor canceroase și le împiedică să se răspândească”, afirmă doctor Uthayashanker Ezechiel, unul dintre autorii cercetării. În plus, atunci când celulele canceroase au fost expuse mai întâi la curcumină și apoi la silimarină, cantitatea de celule distruse a fost mai mare, a precizat expertul.

Alimentația joacă un rol important

Noua descoperire ar putea deschide calea unor noi abordări în realizarea unor tratamente mai puțin agresive. În prezent, tratarea cancerului depinde de stadiul și întinderea tumorii și de starea de sănătate generală a pacientului.

Totuși, va mai dura o vreme până se va elabora un tratament pe bază de curcumină și silimarină, studiul fiind doar în stadiu preliminar, însă cercetătorii sunt convinși că se află pe drumul cel bun. Urmă- toarea etapă va fi înțelegerea modului în care acționează amestecul de curcumină și de silimarină, înainte de realizarea unor teste pe animale și apoi, pe termen mai lung, pe oameni, deoarece „concentrații prea mari de curcumină și de silimarină pot fi periculoase”, după cum a avertizat Ezechiel. Tocmai din acest motiv, până când vor fi disponibile medicamente pe baza acestor compuși, studiul amintește că alimentația poate avea efecte benefice asupra sănătății, îndeosebi în lupta cu cancerul. „Deocamdată este mai sigur să se adauge puțin condiment în alimentație și să se consume curcumină în alimente precum curcuma sau curry decât să se ia doze mai ridicate de astfel de compuși”, recomandă autorii cercetării.

SFAT. Pentru a beneficia de acțiunea antioxidantă a curcuminei, presărați o cantitate mică în supe și în salate.

Curcumina este un compus renumit pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante, antitumorale, antibacteriene și antivirale. În plus, este și un foarte bun receptor de vitamina D

Condiment apreciat în medicina ayurvedică

Curcuma, numită și turmeric, este o plantă ce provine din India, apreciată pe post de condiment, dar și pentru proprietățile sale medicinale, fiind deseori menționată în medicina ayurvedică. Pentru a se obține pulberea de un portocaliu intens, rizomii sunt uscați și măcinați fin, apoi sunt adăugați de obicei în combinația de condimente orientale, extrem de apreciată în lumea întreagă, de sute de ani, numită curry.