Main menu

header

648 7 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Beneficiile agrișelor pentru sănătate se datorează concentrației semnificative de substanțe nutritive.

Îmbunătățesc tranzitul intestinal

Versatile și delicioase, agrișele conțin minerale și oligoelemente precum potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, fluor. Cel mai valoros constituent al agrișelor este vitamina C, a cărei concentrație o depășește cu mult pe cea a citricelor. Acțiunea acesteia este potențată de flavonoide, antioxidanți cu efect protector asupra vaselor de sânge și care, astfel, favorizează circulația. Totodată, agrișele sunt bogate și în fibre, fiind recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme de tranzit intestinal. Cei care au dezvoltat o sensibilitate la nivelul intestinelor trebuie să înlăture semințele și coaja fructelor și să consume doar miezul, preferabil sub formă de suc.

Stimulează memoria, preîntâmpină demența

Una dintre proprietățile remarcabile ale agrișelor este capacitatea de a atenua stresul și efectele acestuia. Aceste fructe au acţiune calmantă, reducând semnificativ durerile de cap și favorizând somnul. Nu doar introducerea fructelor în alimentație generează aceste rezultate, ci și utilizarea externă a uleiului de agrișe, cu care se masează foarte bine scalpul. Totodată, consumul regulat contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive și la stimularea concentrării și a memoriei. Și celulele nervoase sunt protejate de agresiunea radicalilor liberi care ar duce la dezvoltarea unor maladii precum Alzheimer. Nu în ultimul rând, agrișele încetinesc activitatea osteoclastelor, celulele responsabile cu distrugerea țesutului osos și, de asemenea, susțin reproducerea, prin protecția pe care o conferă țesutului reproducător masculin și îmbunătățirea calității lichidului seminal.

Protejează retina

Unele dintre cele mai mari neplăceri ale vârstei înaintate pentru viața de fiecare zi este scăderea calității vederii. Și aici intervenția compușilor din agrișe poate fi salutară, întrucât aceste fructe previn dezvoltarea degenerescenței maculare, protejând retina. În acest scop există și o variantă de aplicare externă: agrișele se lasă la înmuiat în apă peste noapte și se spală ochii cu acest lichid. Totodată, extrem de bogate în antioxidanți, agrișele sunt aliați neprețuiți în lupta cu cancerul: împiedică dezvoltarea celulelor tumorale în cancerele de stomac, de piele și de ficat. De asemenea, sunt contracarate efectele secundare ale medicamentelor.

Agrișele stimulează grupul de celule care secretă insulina, reducând astfel glicemia

Tratează acneea

Agrișele fac minuni pentru piele, mai ales asupra acneei - extractul de agrișe se aplică direct pe zona afectată, iar din pulbere de agrișe, apă de trandafiri și suc de lămâie se obține un produs benefic pielii grase, cu tendințe acneice. Rezultatul aplicării: pori micșorați și un ten mult mai curat și mai luminos.