Main menu

header

649 11 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Fructele de pădure cunoscute în toată lumea după denumirea lor japoneză haskap sunt un adevărat elixir al vieții și sănătății.

Previne retinopatia și degenerarea maculară

Vechea populație niponă ainu știa că fructele numite haskap mențin buna sănătate a vederii până la vârste înaintate. Potrivit cercetărilor, acest fruct foarte bogat în antocianină crește circulația la nivelul capilarelor retinei, îmbunătățind astfel vederea pe timp de noapte, prevenind degenerarea maculară și retinopatia. Iar aceste beneficii reprezintă doar o parte din proprietăţile pe care le aduce acest fruct cu un conținut de vitamina C greu de egalat. Studii recente au relevat, de asemenea, că haskap are cea mai mare concentrație de acid fenolic și de antioxidanți dintre toate fructele de pădure. Din aceste considerente, fructul este obiectul a numeroase teste care încearcă să găsească un tratament viabil pentru cancer.

Distruge enzimele care afectează țesuturile

Suferiți de afecțiuni generate de inflamații? Polifenolul și antocianina din haskap au acțiune directă asupra inflamațiilor gingivale și a reumatismului. De altfel, acest din urmă compus are și proprietatea de a distruge enzimele care afectează țesuturile, ceea ce înseamnă că aportul de haskap susține circulația sangvină și menține o presiune optimă a sângelui. Voluntarii care au consumat 50 de grame din acest fruct timp de opt săptămâni au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale de șapte procente în medie. Per ansamblu, capacitatea antioxidantă a acestui fruct luptă cu succes cu stresul oxidativ, generator al unora dintre cele mai grave și mai răspândite afecțiuni ale contemporaneității. Literatura de specialitate menționează rezultatele unor teste care au demonstrat că haskap protejează semnificativ împotriva acțiunii radicalilor liberi, prevenind erodarea celulară, îmbătrânirea și un mare număr de boli generate de oxidarea zilnică pe care o suferă organismul.

Stimulează inteligența

Compușii din haskap au demonstrat capacitatea de a acționa asupra zonelor din creier responsabile cu inteligența. Mai precis, antioxidanții au afect asupra neuronilor uzați prematur. În plus, fructul plin de nutrienți și foarte sărac în calorii este un aliat redutabil al celor care luptă cu kilogramele în plus, dar și al celor care suferă de diabet, întrucât compușii bioactivi din haskap anulează efectele negative ale zahărului din sânge. O altă direcție pe care consumul acestor fructe generează efecte dintre cele mai benefice este tractul urinar, pe care haskap îl curăță și, de asemenea, îl fereşte de acumularea de bacterii care ar putea cauza infecții.

S-a demonstrat că persoanele care au consumat haskap zilnic au înregistrat o reducere a radicalilor liberi din organism cu 25%

Ajută la formarea unei musculaturi puternice

Fructele de haskap conțin la fiecare 100 de grame 24% vitamina C, 4 grame de fibre, 25% magneziu, 36% vitamina K, 84% apă. Aceeași cantitate are 85 de calorii și 15 grame de carbohidrați. De asemenea, concentrația importantă de potasiu din acest fruct (190 mg) ajută la formarea unei musculaturi puternice, la metabolizarea carbohidraților și la o creștere sănătoasă a corpului.