Main menu

header

649 10 2de Roxana Istudor

Mai puțin acid decât „rudele” sale, cel roșu și cel negru, coacăzul alb păstrează aceleași calități cu efecte remarcabile asupra sănătății.

Asigură elasticitatea pereților vasculari

Dulce și parfumat, coacăzul alb este o explozie de vitamine, cu efecte notabile asupra sănătății vezicii urinare. De altfel, este renumit pentru capacitatea de curățare a toxinelor, grație prezenței unei mari cantități de pectină. Această substanță absoarbe ceea ce nu se poate dizolva la nivelul organismului, inclusiv metale grele ca plumbul, cobaltul sau mercurul, precum și alte toxine periculoase, care în acest fel sunt eliminate. Demn de menționat este faptul că fructele de coacăz alb au capacitatea de a elimina și sarea în exces. De asemenea, aceste fructe susțin sistemul cardiovascular prin concentrația de potasiu și de magneziu, care ajută la funcționarea optimă a inimii. La rândul său, vitamina P prezentă în coacăzele albe este foarte necesară menținerii elasticității pereților vasculari.

Coacăzele albe pot fi consumate chiar și de cei care suferă de alergii. Remarcabilă e, de asemenea, concentrația de vitamina A din aceste fructe, din aceasta rezultând menținerea unei bune calități a vederii odată cu înaintarea în vârstă, precum și stimularea schimburilor intracelulare. Potrivit testelor, această îmbunătățire se constată la doar două ore după consumul coacăzelor albe. Este de notorietate şi capacitatea fructelor de a proteja organismul de substanțele nocive generate de fumat și de a preveni îmbătrânirea, prin conținutul important de antioxidanți.

Alungă anemia

În combinație cu alte plante medicinale, ceaiul din frunze de coacăz alb are proprietăți vitaminizante remarcabile. Frunzele pot fi adăugate și în salate sau mestecate pur și simplu, întrucât planta are proprietăți antibacteriene și, alături de amalgamul de vitamine, va asigura și o bună curățare a cavității bucale. Totodată, coacăzele albe sunt folosite pe scară largă pentru combaterea anemiei, întrucât sporesc producția de celule sangvine și tonifică organismul.