Main menu

header

649 7 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Leușteanul este o plantă aromatică utilizată de mii de ani atât pentru gustul pe care îl oferă mâncărurilor, cât și pentru proprietățile sale terapeutice.

Conferă relaxare psihică și somn odihnitor

Rădăcina de leuştean este bogată în zaharuri, minerale (zinc, magneziu, calciu, sodiu), fibre şi uleiuri aromatice, cu intens efect asupra sistemului nervos. Frunzele de leuştean sunt bogate în: fier, magneziu, sodiu, clor, zinc, în vitamine, uleiuri volatile, antioxidanţi, grăsimi sănătoase, substanţe cu proprietăţi antibiotice, fibre şi răşini. Ca urmare, beneficiile leuşteanului pentru sănătate sunt multiple. De pildă, dacă suferiţi de depresie sau de insomnie, este recomandat ca seara, la culcare, să puneţi pe noptieră o ceşcuţă cu leuştean proaspăt tocat. Uleiurile volatile ale acestei plante prezintă intense proprietăţi aromoterapeutice, luptând cu depresia şi cu stresul psihic şi îmbunătăţind calitatea somnului. Acest tratament este indicat şi celor care nu prezintă insomnie, dar dimineaţa se trezesc foarte obosiţi.

Combate meteorismul abdominal

Leuşteanul prezintă proprietăţi antibacteriene, antifungice, antispastice, digestive şi tonice hepatice. În aceste condiții, sucul din frunze e un excelent remediu pentru boala Crohn, afecţiune cronică a intestinului gros, care poate evolua spre carcinom intestinal. Are evoluţie lentă, progresivă, jalonată de pusee. Deseori, diagnosticul se întârzie luni sau ani, pentru că simptomele iniţiale nu sunt suficient de revelatoare. Boala Crohn cu evoluţie îndelungată are risc de cancer colorectal comparabil cu cel al colitei ulcerohemoragice. De aceea, este binevenită o cură cu suc de leuștean, o jumătate de pahar, de două ori pe zi, care va stimula producerea sucurilor digestive şi peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, are eficiență şi în combaterea constipaţiei, enteritei, colitei, colecistitei, meteorismului abdominal. Îl puteţi combina cu suc de morcovi, pentru corectarea gustului.

Rădăcina şi seminţele de leuştean menţin oasele sănătoase

Calmează leziunile pielii şi vindecă psoriazisul

Leușteanul este și un excelent tratament al unor afecțiuni externe, cum sunt leziunile pielii sau psoriazisul. Se pune un pumn cu frunze de plantă la un litru de apă fierbinte, dar nu clocotită, şi se lasă la infuzat 15 minute. Se adaugă trei picături de lămâie, apoi se foloseşte un prosop curat sau o batistă pentru cataplasme. Se spală delicat zona de piele unde doriţi să trataţi, se pun cinci picături de vitamina A pe leziune şi se masează delicat, timp de două-trei minute, apoi se pune cataplasma cu infuzie de leuştean, care se păstrează câteva ore. Puteţi înfăşura zona respectivă, pentru a menţine cataplasma la nivelul leziunii. În ceea ce privește detoxifierea organismului, leușteanul este imbatabil. Se recomandă o cură de o lună întreagă cu suc verde, obţinut din patru tulpini de leuştean cu tot cu frunze, o mână cu frunze de spanac verde, câteva frunze de rucola, o jumătate de banană şi zeama de la o portocală. Această cură ajută în slăbire și în curățarea sângelui de toxine. Asupra ficatului, nutrienţii conţinuţi în frunzele de leuştean acţionează ca tonice, stimulând funcţiile hepatice şi secreţia sucului biliar.