Main menu

header

650 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Minunat arbore ornamental întâlnit în zonele calde, jacaranda are, prin tradiție, și numeroase întrebuințări medicinale, de care populațiile africane și indiene au beneficiat din cele mai vechi timpuri.

Studiată pentru tratarea leucemiei

Jacaranda este un arbore spectaculos, care umple de flori violete străzile din orașele africane, în special din Africa de Sud, țară a cărei capitală, Pretoria, este supranumită „orașul cu jacaranda”. Se întâlnește, de asemenea, în Australia și în Zambia. Dintre cele circa 50 de specii ale acestui arbore se remarcă jacaranda mimosifolia, renumită pentru calitățile medicinale. Având proprietăți antiseptice, jacaranda este utilizată în medicina tradițională africană în tratarea nevralgiilor și a varicelor. De asemenea, băile fierbinți cu frunze de plantă tratează rănile și infecțiile pielii, iar preparatele din acest arbore sunt cunoscute și pentru bune rezultate în combaterea acneei. Nu în ultimul rând, jacaranda este studiată în prezent pentru calități care ar putea-o recomanda în elaborarea unui medicament împotriva leucemiei.

Luptă cu virusurile

Jacaranda este, de asemenea, parte a medicinei ayurvedice din India, care a preluat din tradiția tribală valorile medicinale ale arborelui, în primul rând pe cele de a lupta cu virusurile, bacteriile și fungii. Există în magazinele de specialitate apa de jacaranda, un extract folosit ca adjuvant în boli venerice, cum sunt sifilisul și gonoreea. Aplicarea acestui extract pe zonele afectate a demonstrat capacitatea de a le vindeca foarte repede. Atunci când jacaranda este la îndemână se poate lua puțină scoarță, se lasă la macerat într-un pahar cu apă timp de zece ore, apoi cu lichidul respectiv se tamponează zonele afectate de sifilis. Mai mult, acest extract poate contribui la un mai bun control al durerii din timpul urinării, pe care o resimt pacienții diagnosticați cu acest tip de afecțiune. Cei care suferă de boli venerice iau de trei ori pe zi câte o linguriță cu suc din frunze de jacaranda obținut prin amestecarea acestora într-un mixer, stoarcerea sucului și diluarea cu apă.

Schimbă atitudinea nehotărâților

Extractul de jacaranda are efecte benefice asupra persoanelor care manifestă nehotărâre, precum și în cazul celor care au o atitudine negativă față de oameni și de întâmplări. Literatura de specialitate menționează utilizarea preparatelor de jacaranda în cazuri de febră sau de poftă de mâncare nemăsurată. Metodele de utilizare variază, la fel și recomandările: unii specialiști preferă uleiul esențial din această plantă, alții, extractele din scoarță și semințe şi preparatele din fructe sau flori. Toate acestea pentru capacitatea remarcabilă a plantei jacaranda de a lupta cu microbii și cu infecțiile într-o lume tot mai rezistentă la antibiotice.

Deși este cultivată pe scară largă, jacaranda mimosifolia este pe cale de dispariție în sălbăticie