Main menu

header

650 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Aruncați coaja merelor, a perelor, a cepei sau a cartofilor? Înseamnă că nu știți ce bogăție de vitamine și minerale ascund aceste coji ale fructelor și legumelor de toamnă, dar mai ales cât de senzaționale sunt pentru tratarea numeroaselor maladii.

Împiedică apariția celulelor canceroase

Suferiți de insomnie și organismul dum- neavoastră nu mai răspunde la alte somnifere naturale? Cel mai simplu remediu, dar cu eficiență maximă, îl reprezintă cojile de mere. Turnați o cană cu apă fierbinte peste două linguri cu coji de mere foarte bine mărunțite, lăsați la infuzat un sfert de oră, apoi consumați preparatul îndulcit cu puțină miere, cu două ore înainte de culcare. Pentru un efect maxim țineți la capul patului câteva coji de mere proaspăt tăiate. Veți avea un somn odihnitor și nu vă veți mai trezi în timpul nopții. De asemenea, cojile de mere blochează dezvoltarea celulelor canceroase, grație vitaminei C organice conținute și a acidului clorogenic. În acest scop, consumați zilnic minimum 500 g mere, cu coajă cu tot. Este indicat ca fructele să fie de un roșu cât mai intens, întrucât acestea conțin o cantitate mai mare de pigmenți, asociată cu un efect antitumoral mult mai puternic.

Ceaiul din coji de ceapă reduce iritația ochilor

Chiar dacă medicina avansează din ce în ce mai mult, leacurile populare cu ceapă s-au aflat în topul celor mai puternice remedii. Exemplul cel mai clar îl constituie modul în care multe persoane se vindecă în timpul iernii după ce au suferit accidente nefericite, cum ar fi rosăturile la picioare sau opăritul: presară pulbere obținută din coji de ceapă sau se tamponează cu decoct din coji. Printre uriașele beneficii ale cojilor de ceapă se numără și acela că vindecă atât durerile de cap, cât și crampele musculare. În acest scop se consumă zilnic un ceai preparat dintr-o linguriță cu coji de ceapă, care se lasă la infuzat timp de zece minute în 200 ml apă fierbinte. Se consumă o jumătate de pahar după-amiază, iar restul, la ora 21:00. Tratamentul durează minimum trei luni. De asemenea, ceaiul din coji de ceapă scade iritația ochilor și menține acuitatea vizuală. Și tot cojile de ceapă sunt senzaționale pentru doamnele care au dereglări ale ciclului menstrual. O lingură cu coji se lasă la infuzat în 300 ml apă fierbinte, preparatul obținut consumându-se în timpul zilei, de trei ori. Cura durează șapte zile și se începe din a zecea zi de la terminarea menstruației.

Infuzia din cartofi vindecă durerile provocate de hemoroizi

Importantă sursă de calciu, fier, potasiu și multe vitamine, coaja cartofilor este un bun remediu în cazul hipertensiunii arteriale. Peste cojile de la patru cartofi mijlocii se toarnă un litru şi jumătate de apă clocotită și se fierbe timp de zece minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat până la răcirea completă. Se administrează două linguri de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile. După o pauză de două săptămâni se poate relua. De asemenea, cojile de cartofi sunt un bun remediu pentru durerile provocate de hemoroizi. Într-o oală de trei litri se pun coji de cartofi şi se adaugă apă rece cât să le acopere. Preparatul se fierbe până ce cojile s-au înmuiat, apoi se toarnă într-un lighean. Aşezaţi-vă deasupra ligheanului, sprijinindu-vă de margini, fără să vă scufundaţi în apă. Acoperiţi-vă cu o păturică şi lăsaţi aburii să acţioneze timp de 15-20 de minute. Procedura se poate face o dată pe zi, până ce simptomele dispar. Atenție! În tratamentele cu coji de cartofi folosiți doar cartofii neloviți, de culoare galbenă sau roșiatică!

Cele mai bune antidiabetice

Chiar dacă fac parte din categoria fructelor dulci, perele sunt considerate unele dintre cele mai bune antidiabetice. Motivul? Conțin fibre alimentare și substanțe care cresc receptivitatea organismului la insulină. Cea mai bună combinație, potrivită atât în diabet, cât și în prevenirea acestuia, este cea formată din mere și pere. Vreți să țineți greutatea sub control sau să scăpați de colăceii de pe burtă? Nimic mai simplu. Consumați în fiecare zi o pară, două, cu tot cu coajă. De asemenea, cojile perelor sunt blânde cu stomacul și colonul și ajută, totodată, la reglarea activității acestora. Se recomandă consumul în fiecare dimineață a două pere cu tot cu coajă, pentru a preveni tulburările de tranzit intestinal. Pentru tratarea refluxului gastric la copii și la adulți se administrează piure de pere, cu tot cu coajă.

Tratamentul cu cojile de fructe și legume nu se recomandă celor care suferă de colită de fermentație

Efect antivomitiv

În ceea ce privește cojile de gutui, acestea sunt recunoscute pentru capacitățile incredibile de a calma febra, durerile musculare și de cap, îmbunătățirea digestiei și distrugerea virusurilor gripei și herpesului. Cojile de gutui sunt, totodată, și un bun antivomitiv, de aceea sunt recomandate femeilor însărcinate. Mai mult, coaja acestor fructe ajută la dezvoltarea normală a fătului. Câteva gutui se rad foarte fin, cu tot cu coajă, și se amestecă bine cu miere și cu puțin suc de lămâie. În caz de gastrită sau de ulcer se fierb într-o jumătate de litru de apă patru linguri cu coji și cotoare de gutui, bine mărunțite înainte. Se lasă cinci minute, apoi alte 25 de minute la infuzat. Preparatul se consumă pe stomacul gol, neîndulcit. Cojile de gutui sunt, de asemenea, un remediu foarte util în pancreatită. Se consumă dimineața și seara lichidul obținut prin mixarea unei gutui tăiate felii cu 250 ml apă plată.

Înainte de a fi consumate, cojile fructelor sunt spălate cu apă în care  se adaugă o jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu