Main menu

header

651 10 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De secole, nucșoara a fost folosită ca un condiment-medicament care nu a lipsit nici din gastronomie, nici din medicina naturistă.

Utilă în balonări

Nucșoara este o minune pentru sistemul digestiv. Un intestin sănătos înseamnă o viață mai bună. Pentru calmarea durerilor abdominale, a crampelor stomacale și în cazuri de anorexie se folosesc 50 g nucșoară măcinată fin cu râșnița de cafea puse în 250 ml alcool de 70 de grade. Se ține 15 zile, apoi se strecoară și se poate lua câte o linguriță cu lichid, diluat cu 100 ml apă. În caz de balonări, se consumă nucșoară sub formă de pulbere, având un efect carminativ eficient în acest simptom. Se ia un vârf de cuțit cu pulbere, la nevoie, cu puțină apă. Același condiment minunat are mare efect asupra colesterolului în exces: se rade sau se râșnește cu mașina de râșnit cafea o nucșoa- ră. Se folosește câte puțin praf pus în mâncare, ceaiuri etc. Nu în ultimul rând, nucșoara combate cu succes greața și diareea.

Atenuează durerile articulare

651 10 3Efectele remarcabile ale nucșoarei se pot simți atunci când vine vorba despre durerile articulare, puternice și supărătoare, care afectează viața de fiecare zi a milioane de oameni. Pentru a le combate printr-un remediu naturist eficace se râșnește cu râșnița electrică o cantitate de două-trei nucșoare. Se pun la 100 g grăsime (unt, untură etc.), pe baia de aburi, unde se lasă două ore, apoi se strecoară. Se ţine din nou pe baia de aburi și se adaugă o linguriță cu ceară de albine. Se lasă până se topește, se ia de pe foc și se amestecă până la răcire. Dacă amestecul este prea solid, se mai poate adăuga puțin ulei de măsline. Unguentul se pune în cutiuțe de capacitate mai mică, la rece. Pentru a se menține mai mult timp, se adaugă la fiecare 50 g cremă zece picături de suc de lămâie. Se utilizează aplicată în strat fin pe piele, ajutând la refacerea articulației afectate, ca și la cicatrizarea unor răni.

Una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni este guta. Și pentru aceasta nucșoara se poate dovedi benefică, iar administrarea este simplă: se iau câte două-trei lingurițe cu pulbere de nucșoară, obținută cu ajutorul râșniței de cafea, fie sub formă de praf cu puțină apă, fie administrată în ceaiuri sau în mâncăruri diferite, pe perioade de 20 de zile, urmate de zece zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Preparatele cu nucșoară sunt eficiente, potrivit literaturii de specialitate, și în cazuri de impotență și de frigiditate, condimentul fiind utilizat din cele mai vechi timpuri și făcut celebru ca afrodiziac de vechii arabi. Se poate face o infuzie, preparată astfel: se rade câte o nucșoară care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. Infuzia va contribui la refacerea circulației sângelui în zona genitală.

Alungă neliniştea

Nucșoara are proprietăți calmante demne de luat în seamă de cei care suferă de insomnie, de neliniște sau de stres. Pentru a combate aceste probleme atât de curente în lumea contemporană și care pot atrage afecțiuni grave se poate recurge la nucșoară. Astfel, spre orele serii se poate rade sau râșni o nucșoară care se ia cu puțină apă, ajutând la obținerea unui somn de bună calitate. Pentru atenuarea stresului se pun una-două lingurițe cu pulbere de nucșoară în 250 ml apă și se lasă la macerat de dimineața până seara. Se bea înainte de culcare cât mai mult din acest lichid, eventual îndulcit cu miere dacă nu există contraindicații.

Elimină infecțiile bacteriene

Redutabil antibacterian, nucșoara a demonstrat capacitatea de a lupta cu bacterii care produc infecții dintre cele mai periculoase, dintre care cele urinare și cele generate de E.coli sunt doar două exemple. Pentru a beneficia de această calitate a nucșoarei, se face un amestec dintr-o linguriță de condiment fin măcinat și șase linguri cu miere, întreaga cantitate obținută administrându-se pe parcursul unei zile. Tratamentul se continuă timp de două săptămâni, zilnic. Un ceai pe bază de nucșoară care întărește organismul în fața bolilor se prepară astfel: o linguriță cu pulbere se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma și trei căni pe zi, ajutând la imunizarea organismului pe cale naturală.

Nucșoara combate tusea sâcâitoare: se întinde un strat gros de vaselină pe un șervet din pânză de in, se presară deasupra o linguriță cu nucșoară măcinată, se aplică pe piept cataplasma și se acoperă cu un șal de lână

Prieten al inimii sănătoase

Ca și în cazul altor condimente, nucșoara este un prieten al circulației sangvine optime și al inimii sănătoase. Pentru a combate hipertensiunea arterială se rade sau se râșnește cu mașina de cafea o nucșoară și se folosește câte puțin praf în mâncare, în ceaiuri etc. Efectul de ușurare a circulației sângelui se vede după scurt timp. Mai mult, simpla adăugare a unui praf de nucșoară în dieta zilnică are efecte considerate remarcabile în cazuri de anxietate, pe care, potrivit unor specialiști, o vindecă rapid.