Main menu

header

651 6 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantă aromatică recunoscută pentru gustul deosebit și ca atare utilizată pe scară largă în gastronomie, coriandrul are și proprietăți care îl fac benefic pentru sănătate.

Leac pentru anorexie

Bactericid, fungicid, stimulator al secrețiilor gastrointestinale și calmant al sistemului digestiv, coriandrul este o plantă cu efecte excelente atunci când intervine aerofagia, una dintre cele mai comune neplăceri din viața de fiecare zi. Dacă se întâmplă, așadar, să înghițiți mai mult aer decât este confortabil atunci când mâncați și intervine senzația de plin atât de supărătoare în ritmul zilnic, coriandrul este primul chemat să combată aceste simptome. Se pun 30 g semințe măcinate de plantă la un litru de apă clocotită și se lasă să infuzeze zece minute. Se bea o cană cu acest ceai după fiecare masă. Efectele sunt rapide și în cazuri de anorexie, dureri abdominale, gastrite hiperacide, ulcer gastric. Grație capacității de a calma stomacul, coriandrul intră în componența ceaiurilor contra colicilor pentru copii. La nivelul tubului digestiv are acțiune foarte puternică, amplificată în timpul tratamentului de durată.

Remediază crizele de sinuzită

În timp ce frunzele proaspete de coriandru sunt folosite pe scară largă la gătit, aducând certe beneficii organismului, fructele au, la rândul lor, o largă utilizare. De pildă, în caz de simptome de gripă sau dacă suferiți de o sinuzită care se activează frecvent în perioada rece, o infuzie din fructe de coriandru poate fi de mare ajutor. Se prepară astfel: o linguriță cu fructe zdrobite se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se va bea lichidul fracționat, în cursul unei zile, mai multe zile la rând. Iar în caz de paraziți intestinali, coriandrul acționează natural ca un redutabil antibacterian. Astfel, 20 g fructe zdrobite se pun la 100 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se bea dimineața, pe stomacul gol, întreaga cantitate. Se repetă timp de trei zile la rând, apoi șapte zile pauză, și din nou trei zile de tratament. Se poate asocia și cu alte plante, pentru efect sporit.

Elimină toxinele din organism

Studiile realizate recent au arătat că frunzele de coriandru, prin compușii lor, provoacă insulina antihiperglicemică. Acest fenomen ajută la menţinerea glicemiei în parametri normali. Câteva frunze de coriandru proaspete, consumate zilnic, previn în mod natural instalarea diabetului zaharat, fără a modifica modul de viaţă. De asemenea, coriandrul scade colesterolul rău din sânge. Coriandrina este o substanţă chimică ce ajută la metabolizarea lipidelor din sânge, deci ajută la menținerea sub control a colesterolului. În plus, coriandrul este bogat în vitamina C şi antioxidanţi, care favorizează arderile la nivel celular şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Pulberea de coriandru se prepară uşor în casă, prin măcinarea fructelor bine uscate. Poate fi păstrată în pungi de hârtie, în spaţii uscate, bine aerisite. Curele cu pulbere sunt recomandate în tratarea bolilor psihice şi previn apariţia şi dezvoltarea celulelor canceroase. Ca în cazul oricărui alt tratament, și aceste cure trebuie recomandate de specialist.

Îmbunătăţeşte respiraţia

Frunzele proaspete de coriandru au în compoziţie elemente care ajută la reducerea inflamaţiilor din organism. Acest efect a fost sesizat indiferent de tipul inflamaţiei, dar în cazul persoanelor cu artrită s-au observat îmbunătăţiri considerabile. Preparatele pe bază de coriandru tratează insomnia, în special cele obţinute din fructe. Uleiurile esenţiale ce se regăsesc în micile boabe brun-aurii au efect sedativ-relaxant. Calmează nervii şi reduc starea de încordare fizică şi psihică. Totodată, coriandrul îmbunătăţeşte respiraţia, funcţionarea sistemului circulator şi este un bun adjuvant în cazurile de intoxicaţie cu metale grele. Frunzele uscate şi mărunţite de coriandru au efecte deosebite asupra rinichilor, inflamaţiilor din organism şi asupra sistemului circulator. Ceaiul de coriandru poate fi preparat prin amestecarea a 200 ml de apă clocotită cu o lingură de frunze mărunţite şi uscate de plantă. Preparatul se acoperă şi se lasă zece minute, după care se strecoară şi se bea încet. Ceaiul de coriandru poate fi consumat în orice moment al zilei.

Cel mai cunoscut medic al Antichităţii, Hipocrate, utiliza coriandrul pentru a trata numeroase afecţiuni

Contraindicaţii şi reacţii adverse

Efectele minunate ale plantei sunt de necontestat, însă preparatele de coriandru nu trebuie utilizate decât în scop gastronomic de femeile însărcinate şi de mămicile care alăptează. Excesul de preparate cu coriandru poate provoca dureri abdominale. Este bine să anunţaţi medicul terapeut în astfel de situaţii. De asemenea, persoanele care urmează tratamente de lungă durată cu seminţe de coriandru pot dezvolta probleme respiratorii, sensibilitate la lumină, dureri în piept. De altfel, seminţele de coriandru nu sunt recomandate persoanelor care suferă de sensibilitate solară, pentru că se poate ajunge la cancer de piele!