Main menu

header

652 10 1de Roxana Istudor

Plantă medicinală care mai are încă multe taine, cinci-degete rămâne un remediu care, folosit cu respectarea indicațiilor specialiștilor, poate fi de un real folos într-o serie de afecțiuni.

Are efect astringent

Literatura de specialitate menționează în dreptul plantei numite cinci-degete faptul că are în compoziție o cantitate însemnată de taninuri, care au capacitatea de a reduce inflamațiile. Ca urmare, preparatele pe bază de cinci-degete au efect antireumatismal, astringent, hemostatic. Este un bun remediu pentru diaree sau reumatism. Tratamentul cu ceai de cinci-degete se prepară astfel: se pun două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Se fierbe amestecul timp de 20 de minute la foc mic, apoi se strecoară. Doza este de un sfert de cană, de patru ori pe zi. Acest preparat poate fi folosit, la recomandarea și sub supravegherea specialistului, și în cazuri de hernii intestinale sau sciatică.

„Şterge” pistruii și ridurile

Cinci-degete are un bun renume și în combaterea stărilor febrile. Pentru a scăpa de acest neajuns, se fierb 30 g de rădăcină de plantă la o jumătate de cană cu apă, tot timp de 20 de minute. Se pot administra două căni pe zi. Stabilirea dozei optime pentru fiecare persoană depinde de anumiți factori, precum: vârsta, starea generală de sănătate și existența unor condiții medicale specifice. În plus, ca regulă generală, trebuie ținut cont de faptul că în cazul tratamentelor pe bază de plante medicinale, respectarea cu strictețe a dozelor recomandate este extrem de importantă. La nivel extern, cinci-degete poate acționa pentru vindecarea aftelor, ulcerațiilor bucale, gingivitelor, stomatitelor. De pildă, durerile de dinți se liniștesc dacă se ţine în gură un lichid obținut din rădăcina acestei plante, care se fierbe cu apă până ce lichidul scade la o treime. De asemenea, spălarea cu decoct de cinci-degete reduce ridurile, roșeața pielii, pistruii și arsurile solare. De altfel, planta este folosită în cosmetică, la prepararea cremelor antirid.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să evite această plantă