Main menu

header

652 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Considerate de japonezi medicament cu putere absolută, crizantemele nu doar umplu toamna de flori şi de miresme, ci constituie un veritabil panaceu.

Întăresc sistemul imunitar

Albe, roz sau galben-aurii, delicatele crizanteme sunt un izvor de minerale și vitamine. Planta conține din belșug magneziu, potasiu, seleniu, zinc, dar și vitamina C și uleiuri eterice, care întăresc sistemul imunitar și acționează incredibil asupra sistemului nervos. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, crizantemele sunt excelente în combaterea insomniei. În acest sens, se așază lângă pat o vază cu un buchet de flori proaspete, iar înainte de culcare se mestecă încet câteva flori. În cazul afecțiunilor renale sau de imunitate scăzută, peste o linguriță cu petale se adaugă o cană cu apă care clocotește și se ţine la fiert zece minute, după care se stinge focul și se lasă la infuzat încă 30 de minute. Se consumă o cană pe zi, fracționată în două reprize. Pentru un gust mai bun se poate adăuga miere.

Aveți nevoie de detoxificare? Amestecați o jumătate de linguriță cu petale de crizantemă și o jumătate de linguriță cu flori de tei, apoi turnați două căni cu apă clocotită și lăsați la infuzat 20 de minute. Strecurați și consumați preparatul pe parcursul unei zile, fracționat în două reprize. Tot crizantemele sunt cele mai bune prietene ale persoanelor care suferă de reumatism, artroză și poliartrită reumatoidă. Se zdrobește o mână cu petale, se adaugă o linguriță cu ulei de măsline și se omogenizează. Cu acest preparat se ung zonele afectate, se acoperă cu o folie de plastic și se fixează cu un bandaj elastic. Se păstrează pe parcursul nopții.

Băi aromatizate

Vârstnicilor și persoanelor care suferă de anemie li se recomandă băile cu crizanteme. Se prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită și opt-zece flori de mai multe culori. Se lasă să se răcească și se toarnă în apa din cadă, cu tot cu petale. Se fac câteva băi zilnic, 15 minute, timp de două săptămâni. Aceste băi sunt utile și celor care suferă de boli inflamatorii ale pielii, respectiv neurodermatite și eczeme. În caz de bronșită cronică și tuberculoză, o mână cu petale de crizanteme se amestecă bine cu două linguri cu miere, preparatul adăugându-se în apa din cadă. Băile se fac de trei ori pe săptămână, timp de un sfert de oră. Bolnavul se îmbracă după baie cu o pijama groasă, flaușată. Tratamentul durează două săptămâni.

Comprese pentru durerile de genunchi

Dacă durerile de genunchi nu vă dau pace sau nu aveți destulă mobilitate, seara, înainte de culcare, aplicați o compresă cu miere în care timp de 24 de ore s-au macerat câteva flori de crizantemă. În cazul poliartritei se aplică pe articulaţiile bolnave petale de crizantemă macerate o săptămână în ulei nerafinat. Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să aplice pe zona pulsului de la încheietura mâinii comprese cu ulei de flori de crizanteme. Deasupra se înfăşoară celofan şi se fixează cu o faşă de tifon. Dacă hipertensiunea se asociază cu dureri de cap, se masează cu ulei şi tâmplele.

Infuzia prelungește viața

652 8 2Experții cred că ceaiul de crizanteme are proprietăți curative puternice. Consumat de două ori pe săptămână, se spune că are rolul de a prelungi viața cu opt ani, datorită substanțelor conținute. Băut periodic, ceaiul de crizantemă îmbunătățește funcția plămânilor, a ficatului și este foarte bun în bolile oftalmologice. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu flori de crizanteme la o cană cu apă fierbinte. Pentru un efect terapeutic și mai bun, plus o aromă incredibilă, adăugați și un vârf de linguriță cu rozmarin. Băutura rezultată va fi o încântare pentru simțuri și pentru organism.

Vinul stopează îmbătrânirea prematură

La prima vedere, parodontoza pare o boală nevindecabilă. Crizantemele demontează însă acest mit. Se pune seara la infuzat o lingură cu frunze de crizanteme în 500 ml apă clocotită și se lasă peste noapte. Se consumă a doua zi. Același preparat, dar infuzat doar două ore și strecurat, se administrează ca adjuvant celor care suferă de Parkinson. Tratamentul se face timp de o lună. Vinul de crizanteme este excepțional împotriva proceselor de îmbătrânire. 60 g flori, 90 g zahăr și 600 ml vin alb se lasă la macerat între șase şi opt luni. La final se strecoară florile și vinul se depozitează în sticle închise la culoare. Se consumă 50 ml vin pe zi, timp de trei luni.

Consumul de produse care conțin crizanteme este contraindicat persoanelor care au boli autoimune, imune, tuberculoză, scleroză, celor care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, anxietății sau cu medicamente care prezintă toxicitate hepatică, femeilor însărcinate și celor care alăptează

Supliment împotriva avitaminozei

Tăiate mărunt, petalele de crizanteme de diferite culori se adaugă în supe şi în ciorbe, în salate şi în ghiveci. Petalele de crizanteme amestecate cu smântână sunt indicate în tuberculoza osoasă, iar înghețata cu petale tocate mărunt este excepțională în insuficiență renală cronică. Pentru avitaminoză, anemie, suprasolicitare fizică şi psihică şi imunitate scăzută tăiați mărunt mere, pere, portocale, petale de crizanteme și de trandafiri și stropiți-le cu suc de lămâie. Se adaugă miere.