Main menu

header

652 7 2de Roxana Istudor

Cu zeci de beneficii pentru organism, porumbarul este o plantă medicinală de renume, folosită și prin tradiție, dar și în lumea modernă, care învață să se întoarcă la remediile naturiste.

Contribuie la purificarea sângelui

Literatura de specialitate menționează faptul că fructele de porumbar sunt indicate într-o varietate de boli, de la uremie la nevroze, dureri de inimă sau cistite. În reţetele naturiste se folosesc, de asemenea, florile și frunzele plantei, precum şi rădăcinile. De pildă, infuzia din flori de porumbar şi-a dovedit eficienţa în tratamentul hipertensiunii arteriale sau cardiopatiei ischemice, precum și în cazuri de afecțiuni renale. O linguriţă cu flori se pune în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute şi apoi se strecoară. Se consumă câte două-trei căni pe zi. Florile, frunzele și scoarța de porumbar au proprietăți depurative. Cu alte cuvinte, ajută la purificarea sângelui și la detoxifiere prin îndepărtarea impurităților din fluidele corpului. Florile în special sunt bogate în substanțe care ajută la purificarea sângelui. De asemenea, previn guta și reumatismul.

Indicat în hipoaciditate

În cazuri de afecțiuni respiratorii, cum este tusea convulsivă, se recomandă ceaiul din frunze de porumbar, preparat astfel: două linguri cu frunze uscate se infuzează în 500 ml apă fiartă timp de zece minute. După ce se mai răceşte, se strecoară. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, iar restul, după masa de prânz. Tratamentul trebuie urmat 21 de zile. În ceea ce privește fructele de porumbar, acestea sunt renumite pentru beneficiile pe care le generează la nivelul sistemului digestiv. Au acțiune astringentă şi diuretică. În aceste condiții, se recomandă în dureri de stomac, balonări, diaree, dizenterie, grețuri, hipoaciditate, indigestii, dar și împotriva constipației sau a durerilor de stomac. Pentru stimularea digestiei se face un decoct dintr-o linguriţă cu fructe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 20 de minute. Se beau două, trei căni pe zi.

SFAT. Extractul din mugurii plantei, care poate fi procurat din magazinele naturiste, creşte puterea de apărare a organismului faţă de virusuri.