Main menu

header

652 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Vremea rece a început să-și arate adevărata față, iar bolile de sezon s-au întețit. Cum scăpați de aceste grave probleme într-un mod util, dar mai ales rapid? Cu ajutorul celei mai bune terapii a toamnei: inhalațiile.

Cum se realizează corect

Deși foarte multe persoane spun că au apelat în timp la această metodă de tratare a bolilor, totuși sunt voci care afirmă că nu le-a fost de folos. Motivul? Nu au făcut corect inhalațiile. Potrivit specialiștilor în domeniu, modul în care se poate realiza inhalația este foarte simplu. Se folosește doar vas din lut sau smălțuit, în care se toarnă apă clocotită. Nu se folosesc niciodată vase din metal, întrucât anumiți compuși ai uleiurilor esențiale sau ai plantelor infuzate se descompun atunci când intră în contact cu acesta. În cazul în care este folosită aromoterapia, se adaugă în apa clocotită cinci-șase picături de ulei simplu sau amestec de mai multe uleiuri pure. Ulterior se acoperă capul cu un prosop și pacientul stă aplecat deasupra vasului, astfel încât să nu se piardă vaporii rezultați. Trebuie să fiți atenți să nu pătrundă absolut deloc aer rece, întrucât poate afecta căile respiratorii. La început, distanța față de vas va fi mai mare, iar când bolnavul se acomodează cu temperatura aburului va micșora distanța gradat și se va apropia din ce în ce mai mult de vas. Procesul de inhalare durează câteva minute și constă în respirații adânci și ușoare. După ce a fost făcută inhalația, pacientul va păstra fața acoperită cu un prosop, respirând în acesta, pentru a nu intra în contact cu aerul rece. Se rămâne așa în jur de 30 de minute, perioadă în care bolnavul se va relaxa în pat. În următoarele trei ore nu aveți voie să ieșiți afară sau să faceți efort.

Frunzele de mentă asigură un somn liniștit

Aveți migrene? Inhalațiile cu oțet de mere vă sunt de cel mai mare ajutor. Pentru amigdalită, specialiștii în fitoterapie recomandă inhalațiile cu ulei volatil de busuioc, care are acțiune antiseptică, anti- inflamatoare, mucolitică, antiinfecțioasă. La rândul său, uleiul de eucalipt are rolul de a inhiba sforăitul provocat de alcool, fumat sau de dormitul pe spate. De asemenea, după o zi extrem de stresantă, o inhalație cu frunze de mentă înainte de culcare asigură un somn liniștit și fără etape de trezire. Pe cât de periculoase sunt rinitele, pe atât de repede cedează atunci când se folosesc inhalații pe bază de flori de soc sau flori de tei. De asemenea, uleiul volatil de cedru este antiinflamator, analgezic, antiseptic, fiind recomandat cu succes în tratarea rinitelor. Se recomandă inhalații cu zece picături la 100 ml apă fierbinte. Pentru un efect rapid se pun comprese la nivelul nasului cu zece picături în 100 ml apă călduță. Extrem de util este și următorul preparat: amestecați trei lingurițe cu sare de bucătărie și o cană cu apă călduță. Aspirați apa sărată pe nas și aruncați pe gură, repetând procedura de cinci-șase ori. În cazul în care rinitele au devenit purulente, se fac spălături cu o soluție de apă sărată. Inhalațiile pentru rinite se recomandă a fi făcute de două ori pe zi.

Fac ca migrenele să cedeze

Ați răcit, tusea nu vă dă pace, iar durerile de cap nu vor să înceteze? Faceți inhalații cu câteva picături de ulei de cuișoare. Același efect îl au și cele cu apă de argilă. Durerile de cap cedează și dacă puneți în doi litri de apă care fierbe un sfert de căpățână de varză tăiată cubulețe, apoi inhalați. Cel mai bun procedeu împotriva gripei rămâne, potrivit specialiștilor, fumi- gația. Metoda, foarte simplă, are efecte uimitoare. Pe ochiul de aragaz de așază o placă de tablă curată, pe care se pune, după ce e fierbinte, o bobiță de ceară. Când observați că se ridică un firicel de fum începeți să inhalați astfel: o inspirație pe nas și una pe gură, până ce bobița de ceară se topește. Repetați procedeul de cinci ori și veți fi uimiți de rezultate. Laringita se tratează cu vapori de mușețel, anason, mentă, lavandă sau cu uleiuri eterice de mentă, brad ori lavandă.

Inhalaţiile înlătură inflamaţia şi congestia mucoasei respiratorii superioare, ameliorează iritaţia gâtului, calmează respiraţia spasmotică, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor din gât şi plămâni, relaxează muşchii şi calmează tusea, previn uscarea excesivă a mucoasei

Cetina de tisă, eficace în bronşită

652 6 2Chiar dacă pare greu de crezut, inhalațiile sunt un bun adjuvant și pentru vindecarea cancerului. Proprietăți incredibile are în acest sens cetina de brad, molid sau pin, însă cea mai eficace este inhalația cu cetină de tisă, după care bolnavul trebuie să țină picioarele într-un vas cu cetină de tisă și apă fierbinte, pentru ca substanțele să pătrundă prin pielea tălpilor. Nu în ultimul rând, inhalațiile le sunt de un real ajutor și celor mici, în special cea de busuioc, indicată copiilor care suferă de tuse convulsivă, bronșită, viroză, gripă. Pentru un aspect proaspăt al pielii și revitalizarea tenului, turnați într-un castron un litru de apă caldă în care adăugați zece picături de ulei esențial de portocală, scorțișoară, mentă, busuioc, cimbru sau rozmarin.