Main menu

header

653 9 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Fructe foarte apreciate pentru calitățile lor, bergamotele furnizează un ulei esențial cu o multitudine de calități, care contribuie deopotrivă și la menținerea unei stări bune de sănătate, și la calmarea unora dintre cele mai diverse simptome.

Sporește secreția de bilă

Proprietățile uleiului esențial de bergamote acoperă o arie extinsă. Este vermifug, antibiotic, antiseptic, antispasmodic, sedativ, analgezic, antidepresiv, dezinfectant, cicatrizant. Aroma sa puternică îl face o vedetă a industriei parfumurilor, dar și o componentă a plicurilor cu ceai negru produse sub diferite branduri celebre, Earl Grey fiind doar unul dintre ele. În aceste condiții, unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate este îmbunătățirea circulației sangvine. Compușii din acest ulei creează o energizare semnificativă și induc o stare de bine. De asemenea, uleiul esențial de bergamote stimulează secrețiile hormonale, în acest fel fiind optimizate procesele metabolice. Nu în ultimul rând, efectele stimulatoare ale uleiului sporesc secreția de bilă, cu avantajele cunoscute: bună digestie, absorbție optimă a nutrienților, scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Combate stările febrile

Grație faptului că are proprietăți antibiotice și dezinfectante, uleiul esențial de bergamote inhibă germenii, virusurile și fungii, prevenind astfel infecțiile. Este binecunoscut faptul că uleiul esențial de bergamote poate combate cu succes infecții de la nivelul colonului, intestinelor, tractului urinar sau rinichilor. În acest context, uleiul de bergamote poate avea ca efect și scăderea temperaturii corpului, așadar, combate stările febrile, ca și nivelul de toxicitate al corpului, curățând glandele și porii de toxine. Ca urmare a tuturor acestor efecte, uleiul esențial de bergamote reduce un mare număr de dureri care pot apărea complementar bolilor. Pe lângă faptul că acest aspect are beneficiul de a nu mai face necesar apelul la analgezice, uleiul esențial de bergamote induce un somn odihnitor și o relaxare binevenită în combaterea stresului de fiecare zi.

Activează enzimele digestive

Pe palierul digestiv, uleiul esențial de bergamote acționează prin activarea enzimelor necesare acestui proces și, în plus, reduce constipația, prin echilibrarea peristaltismului intestinal. Aceste îmbunătățiri previn instalarea cancerului de colon. Uleiul esențial de bergamote poate fi întrebuinţat în multe feluri: se poate împrăștia pe piele la duș, poate fi utilizat cu ajutorul unui difuzor, se pot pune două picături cu ulei esențial în ceaiul obișnuit sau se poate aplica direct pe stomac, prin masare ușoară, având ca rezultat o îmbunătățire rapidă a digestiei. De asemenea, în calitate de redutabil cicatrizant, uleiul esențial de bergamote ajută, la nivel extern, la vindecarea cicatricelor, contribuie la atenuarea semnelor de pe chip și uniformizează nuanța pielii.

Aroma deosebită și capacitatea de a anihila microbii care generează mirosul corpului fac din uleiul esențial de bergamote una dintre primele alegeri pentru cei care caută un deodorant natural