Main menu

header

de Claudia Stan

Anasonul sau Pimpinella anisum este o plantă ierboasă, aromatică, având flori mici şi albe, originară din Asia. O putem întâlni şi în România, dar numai în zonele de câmpie. Pentru a beneficia din plin de puterea anasonului se recomandă recoltarea acestuia dimineaţa, după ce apare roua.

Calmează colicile abdominale

Graţie uleiului vegetal, lipidelor, substanţelor minerale, zaharurilor, amidonului conţinute, anasonul stimulează funcţiile pancreatice, fiind antiseptic şi carminativ. Totodată, ajută în eliminarea viermilor intestinali (se prepară o infuzie din cinci fructe mici la o cană cu apă fierbinte, se îndulceşte cu miere şi se bea de trei ori pe zi înainte de masă) şi a colicilor intestinale. În plus, calmează durerile abdominale şi înlătură flatulaţiile.  

Redă pofta de mâncare

Virtuţile terapeutice ale anasonului sunt cunoscute încă din antichitate, Pitagora însuşi spunând că anasonul are o puternică acţiune revigorantă. Fructul plantei, bine copt, ajută la o bună  digestie şi redă pofta de mâncare. De asemenea, fructul este recomandat şi în tratarea asteniilor nervoase, migrenelor, reumatismului şi astmului bronşic. În plus, vindecă insomnia, asigurând un somn liniştit şi ohihnitor.

Stimulează lactaţia

Complexul de vitamine (toată gama de B-uri, calciu, potasiu, sulf, fier, fosfor) conţinut de anason stimulează secreţia lactică, „fabricând” un lapte hidratant şi hrănitor pentru sugari. Pentru aceasta se ia o lingură cu seminţe de anason verde şi se fierb în 200 ml de apă timp de un minut. Se strecoară ceaiul şi se mai adaugă o lingură cu miere de albine. Este recomandat consumul a trei căni pe zi, dar după ce mâncaţi. Mai mult, puteţi opta pentru sucul din fructele anasonului, proaspăt, care vă şi energizează.

Sfat! Nu confundaţi fructele de anason cu cele de cucută, care sunt toxice! Fructele anasonului sunt acoperite de peri aspri de culoare brun-verde, iar cele de cucută nu au peri.