Main menu

header

653 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Considerate boli de sezon, virozele respiratorii au drept origine o serie de virusuri. Acestea apar îndeosebi odată cu insta- larea sezonului rece, când există mai multă umezeală și alternanțe de temperatură, și debutează inițial ca un sindrom gripal. Cum se tratează în mod natural virozele respiratorii aflați de la fitoterapeutul Dan Păun (foto; număr de telefon: 0740.936.548).

„Faceți inhalații cu ulei de pin și lavandă”

653 8 2- Toamna acesta, virozele au făcut adevărate ravagii, iar unora a început să le fie frică să iasă din casă, ca să nu se molipsească. Ce ne puteți spune despre cauzele acestei îmbolnăviri în masă a populaţiei?

- Din nefericire, cauzele apariției acestei boli sunt multiple. Unele țin de bolnav, iar altele sunt independente. Unul dintre factorii care duc la apariția virozelor respiratorii îl constituie stresul. Când cineva e extrem de obosit sau suprasolicitat, secretă așa-numiții hormoni ai stresului, care distrug sistemul imunitar. Un impact negativ asupra organismului îl are și alimentația, și aici mă refer la aportul redus de vitamine și de minerale, în special zinc și se- leniu, combinat cu fast-food, conserve, mezeluri, grăsimi care produc radicali liberi în organism. O altă cauză este terenul alergic, pe acest fond orice virus putând să reacționeze ușor. Cu toate acestea, e bine să răcim o dată, de două ori pe an, pentru ca sistemul imunitar să fie antrenat. Majoritatea îmbolnăvirilor, mai ales la pacienţii care nu au alte probleme de sănătate, evoluează însă fără complicaţii, chiar şi fără un tratament deosebit.

- Este nevoie să se apeleze la antibiotice pentru a le veni de hac acestor virusuri sau tot leacurile naturiste sunt cele care rezolvă problema util și repede?

- Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor și, mai mult decât atât, distrug și mai rău sistemul imunitar. Și asta pentru că antibioticele nu fac diferența dintre virusurile bune și cele rele și le distrug pe toate. Dar leacurile oferite de natură sunt spectaculoase. Trebuie consumate în fiecare zi atât vitamina C, cât și coenzima Q10 și, în mod special, seleniu și zinc. O armă imbatabilă în lupta cu virusurile o constituie propolisul, precum și păstura, mierea, lăptișorul de matcă. Busuiocul este cunoscut încă din Antichitate ca fiind un vindecător de excepție al virozelor respiratorii. Dacă boala e instalată deja, se recomandă zilnic patru-cinci căni cu infuzie de busuioc îndulcită cu miere, la intervale de o oră. Dacă apare febra, se adaugă și două lingurițe cu mentă. Excepționale sunt și inhalaţiile cu aburi fierbinţi din infuzie de busuioc, mentă, muşeţel şi chimen sau din picături de ulei de pin şi lavandă (de două-trei ori pe zi, dintre care una seara, la culcare). Recomand, totodată, frecţii cu oţet aromatizat cu flori de lavandă (40 g), frunze de mentă (20 g), frunze de salvie (20 g), cimbrişor (10 g) şi fructe de ienupăr (10 g). Se combină 100 g amestec cu un litru de oţet, se macerează șapte zile, se strecoară şi se fac frecţii pe piept. Valoroasă este și tinctura de echinacea, din care se administrează 30 de picături de două-trei ori pe zi. Planta apără organismul de infecțiile virale, bacteriene și fungice, prevenind formarea unei enzime - hialuronidaza - care distruge bariera naturală dintre ţesuturile sănătoase şi cele infectate.

„Puneți pe frunte comprese cu cartof crud amestecat cu sare grunjoasă și țuică”

653 8 3- De multe ori, ca și cum viroza respiratorie nu ar fi de ajuns, odată cu apariția acesteia se instalează și sinuzita, care la început se prezintă sub forma unei răceli cauzate, bineînțeles, de virusuri. Cât de periculoase sunt?

- Din punct de vedere al modului în care evoluează, sinuzitele sunt acute sau cronice. Primul simptom al sinuzitei acute este înfundarea nasului, care, dacă nu dispare în cinci-șapte zile, se accentuează și se asociază cu apariția în nas a secrețiilor purulente, abundente, urât mirositoare, însoțite, uneori, când ne suflăm nasul, de firicele de sânge. Apoi apare durerea de cap localizată la nivelul frunții și sub orbite, senzația de cap greu, alterarea stării generale, bolnavul devine apatic, obosit și poate face mici stări febrile.

- Reușește natura să ofere și în cazul sinuzitei remedii utile și grabnic vindecătoare?

- S-a dovedit științific că tinctura de propolis poate avea efecte uimitoare în cazul sinuzitei dacă se toarnă zilnic câteva picături în fiecare nară. De asemenea, bitterul suedez poate fi folosit sub formă de comprese, care se aplică pe frunte în fiecare seară timp de 15 minute. O metodă populară străveche este inhalația cu usturoi și oțet (se amestecă o linguriță cu usturoi ras cu o linguriță cu oțet de mere și apă clocotită). Procedura se poate face de două ori pe zi, dar în special dimineața, pentru ca sinusurile să fie eliberate întreaga zi. Un alt leac bun pentru sinuzită se obține astfel: se rade un cartof crud, se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu țuică și se pune pe un tifon care se așază pe frunte. Deasupra se pune un fular gros de lână. Procedura se face seara și se păstrează până dimineața. Se repetă până la vindecare. Pentru a dizolva mucozitățile, consumați hrean ras și lămâie sau suc de morcov cu sfeclă și castravete.

Pentru sinuzită cronică, aplicați peste noapte pe frunte frunze de varză și beți alternativ, înainte de culcare, ceai de sovârf și podbal cât mai fierbinte

„Consumaţi drojdie de bere dizolvată în apă minerală“

- Care sunt riscurile unei sinuzite netratate?

- Multe și foarte periculoase. Infecția ce a debutat în sinusuri se poate răspândi rapid la nivelul craniului, dar și în întregul organism în absența tratamentului corect. Una dintre cele mai grave complicații ale sinuzitei poate fi meningita. Riscul de extindere a infecției la nivelul creierului, fie prin oase, fie prin sânge, este mai mare în cazul sinuzitei frontale. Dacă nu este depistată la timp, infecția poate cauza leziuni cerebrale și chiar moartea. Pentru prevenirea meningitei se urmăresc în primul rând întărirea sistemului imunitar și fortificarea organismului. Se consumă după mesele principale două lingurițe cu polen amestecat cu puțină miere, un vârf de cuțit cu pulbere de ienupăr cu 30 de minute înainte de masă. De asemenea, recomand grâu germinat (patru linguri cu grâu se fierb în lapte sau în apă și se îndulcesc cu miere). Totodată, dizolvați o linguriță cu drojdie de bere în apă minerală și consumați imediat după mesele principale.