Main menu

header

654 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Papaya este un fruct apreciat de secole, fiind preferat datorită gustului său deosebit. Dar este bine de știut faptul că, pe lângă beneficiile aduse sănătății de pulpa acestui deliciu untos, și seminţele, pe care mulți le aruncă atunci când consumă fructul, s-au dovedit a fi foarte utile organismului.

Cristofor Columb îi spunea „fructul îngerilor”

Cristofor Columb denumea papaya „fructul îngerilor”, supranume care i s-a păstrat. Și nu întâmplător: este bogat în betacaroten, grăsimi de bună calitate, fibre şi vitamine. Dar și seminţele acestui fruct constituie un complex de nutrienţi activi, acizi graşi Omega, antioxidanţi, enzime şi substanţe cu puternice efecte antibacteriene şi vermifuge. Toate acestea generează beneficii enorme pentru sănătate, astfel încât este bine ca nu doar papaya să fie consumat, ci și prețioasele semințe. Acestea s-au dovedit a fi foarte folositoare în dieta celor care suferă de parazitoze intestinale, având puternice efecte vermifuge. Potrivit checkthesenews.com, este suficientă o cantitate mică de semințe pentru a fi anihilate bacterii temute, ca E.coli sau salmonella. Semințele de papaya sunt atât de benefice, încât pot fi consumate și de copii, pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.

De folos persoanelor cu carotida îngustă

Seminţele de papaya conţin vitamine din complexul B, vitaminele C, D, E, dar şi vitamina K, utilă în bolile hepatice, chiar şi în cele aflate în stadii mai avansate. De asemenea, sunt bogate în antioxidanţi şi ajută astfel la eliminarea toxinelor din sânge, previn apariția tumorilor, reduc stresul oxidativ, contribuind, de asemenea, la curăţarea grăsimilor din sânge. Seminţele de papaya sunt recomandate persoanelor care suferă de ateroscleroză şi prezintă plăci de aterom sau îngustări ale carotidelor ori ale arterelor inimii, având rol adjuvant, alături de tratamentul de bază indicat de specialist. Înainte de a le consuma, seminţele de papaya trebuie pisate sau măcinate la râşniţă ori la blender. Dacă le puneţi în smoothie, este suficient să le intro- duceți alături de restul ingredientelor. Le puteţi consuma, de asemenea, şi în salate sau chiar în iaurt, împreună cu cerealele. Este important să nu le preparaţi termic.

Contribuie la remineralizarea osoasă

Bogate în vitamina D vegetală, dar şi în calciu, seminţele de papaya sunt de un real ajutor în prevenţia osteoporozei, dar şi în ameliorarea simptomelor acestei boli, întrucât sunt de folos în remineralizarea osoasă şi în creşterea concentraţiei calciului în oase. Iar grație conținutului de fibre, ajută la reglarea scaunului şi la combaterea constipaţiei, ameliorând, totodată, durerile hemoroidale. Nu în ultimul rând, din semințele „fructului îngerilor” măcinate, amestecate cu ulei de cocos, se realizează un scrub natural care curăță pielea impecabil și blând, îndepărtând bacteriile și lăsând-o catifelată şi strălucitoare.

În Nigeria, semințele de papaya cu lapte sunt un remediu contra febrei tifoide, iar în Costa Rica au fost utilizate pe scară largă în lupta cu febra Dengue