Main menu

header

de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Utilizat prin tradiție de secole, pentru alinarea răguşelii şi a tusei uscate, mușchiul islandez este un inamic natural de calibru al înmulțirii microbilor patogeni.

Balsam protector pentru gât

Muşchiul islandez conţine lichenină, acid lichenic, acid stearic, oxalat de calciu şi de potasiu, vanilină, lactone, substanţe triterpenice, principii amare, mucilagii şi ulei volatil. Datorită acestei compoziţii, muşchiul islandez este considerat una dintre cele mai bune plante medicinale. În medicina populară, muşchiul islandez a fost utilizat încă din secolul al XVII-lea pentru alinarea răguşelii şi a tusei. Farmacistul german Karl Engelhard a realizat în anul 1865 pasta din muşchi islandez, iar în 1915 s-a început fabricarea unor tablete conţinând substanţa activă din acest lichen. Astfel, acest remediu naturist unic și-a dovedit eficacitatea și în epoca medicamentelor de sinteză, în primul rând ca balsam pentru gât. De asemenea, este recomandat pentru întărirea imunităţii generale şi îmbunătăţeşte apetitul.

De ajutor în faringită

Lichenul tratează inflamaţiile cavităţii bucale şi faringiene, stimulează şi fluidifică secreţiile bronhice, este emolient şi calmant al aparatului respirator, fiind de folos în bronşită, dureri de gât, faringită, laringită, pneumonie, răceli. De mare eficiență se poate dovedi administrarea de pulbere de mușchi islandez, realizată prin măcinarea plantei. Se ia câte o linguriţă cu praf de mai multe ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese sau dimineaţa, pe stomacul gol. Se ţine câteva secunde în gură, apoi se înghite cu puțină apă. Mai mult, acidul usnic din compoziţia muşchiului islandez este considerat un antibiotic natural extrem de eficient împotriva bacililor tuberculoşi, planta fiind astfel indicată în tratamentul tuberculozei. Se poate folosi de- coctul, realizat din o linguriţă cu plantă mărunțită care se pune în 250 ml lapte timp de zece minute, apoi se strecoară. De asemenea, cu aceeași formulă se poate face şi clătirea cavităţii bucale de mai multe ori pe zi, fiind un tratament foarte util contra amigdalitei.

Stimulează secreţia pancreatică

Mușchiul islandez este, totodată, un excelent calmant al aparatului digestiv, liniştind spasmele abdominale. Mucilagiile din acest lichen au acţiune eficientă în hiperaciditate gastrică şi stimulează secreţia pancreatică. Planta este un foarte bun antivomitiv, fiind astfel de mare folos celor care suferă de rău de mare sau de migrene foarte puternice, care sunt însoțite de senzație de greață. Împotriva acestora se poate prepara infuzie de mușchi islandez dintr-o linguriţă cu plantă care se lasă câteva ore la macerat în 250 ml apă şi apoi se fierbe timp de cinci minute în altă apă. Nu în ultimul rând, mușchiul islandez este un prieten al persoanelor care prin natura meseriei vorbesc mult sau cântă (cadre didactice, avocați, artiști etc.), precum și vârstnicilor care, din cauza medicamentelor, pot experimenta senzația de uscăciune a mucoasei bucale.

Muşchiul islandez este prezent şi în formulele destinate îngrijirii femeilor gravide, întrucât decongestionează mucoasa genitală, având o acţiune calmantă asupra acesteia şi restabilindu-i pH-ul