Main menu

header

655 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Pentru a ține pasul cu sportul de performanță pe care-l practică, orice sportiv are nevoie de echilibrare hormonală, creșterea nivelului de adaptabilitate a organismului, creșterea nivelului de energie. Care sunt plantele de ajutor celor care fac gimnastică de performanță aflați din interviul cu Adrian Udrea, fitoterapeut și nutriționist sportiv (foto; număr de telefon: 0766.750.201).

„Din alimentație nu trebuie să lipsească fructele bio, legumele și verdețurile organice”

- Ca în orice sport de performanță, și în gimnastică este binecunoscut faptul că performerii trebuie să adopte un program nutrițional corespunzător, în concordanță cu cerințele energetice ale disciplinei sportive. Care sunt alimentele de bază/ grupele alimentare de care ar trebui să se țină seama?

- Întâi de toate, trebuie să înțelegem că gimnastica de performanță e un sport care ajută la obținerea unui corp echilibrat, frumos proporționat, simetric și bine clădit. Ca în orice ramură sportivă, aportul alimentar trebuie să fie unul special, individualizat pentru fiecare subiect în parte, care să asigure nutrienții necesari susținerii efortului și refacerii organismului. Astfel, principalele grupe alimentare care intră în componența spectrului alimentar sunt: protei- nele de origine animală (carnea, brânza, ouăle, urda) și vegetală (leguminoasele și pseudocerealele), carbohidrații complecși (cerealele integrale, leguminoasele, pseudocerealele) și cu absorbție rapidă (mierea, zahărul brun de cocos, melasa, siropul de agave și cel de arțar), grăsimile provenite din pește și cele din nucifere (nuci, alune, migdale, caju, macadamia, fistic, nuci braziliene) și semințe (dovleac, in, cânepă, chia, susan, floarea-soarelui), fructele de sezon sau provenite din culturi bio, legumele și verdețurile organice, apa plată de izvor, apa alcalină, apa minerală, însă nu carbogazoasă.

- Care dintre clasele de alimente menționate ocupă un loc aparte în nutriția gimnaștilor de performanță?

- Dieta sportivilor e necesar a fi personalizată, însă, în ultimii ani, specialiștii în nutriție sportivă la nivel mondial recomandă folosirea în cantități mai mari a unor alimente precum leguminoasele (mazărea, fasolea, lintea, soia, năutul, lipinul, cafeluța) și pseudocerealele (quinoa, amarantul, hrișca), precum și a nuciferelor. Aceste alimente aduc laolaltă proteine și glucide de calitate, mai ales când se recurge la unele combinații precum cereale+pseudocereale+ leguminoase. Exemplul cel mai clar este fiertura de orez și quinoa + fasole boabe.

Ginsengul, ashwaganda, macca, tribulus terestris revigorează metabolismul

655 8 2- Sunt importante grăsimile vegetale în dieta gimnaștilor?

- Deosebit de importante, pentru că mențin imunitatea, ajută la absorbția vitaminelor A și E, la menținerea sănătății sistemului edocrin și a secrețiilor hormonale adecvate. Un sistem endocrin care funcționează la parametri optimi, secretând hormoni în cantități corespunzătoare, este cheia unui corp bine format, energic și cu vitalitate crescută. Cele mai sănătoase sunt grăsimile nesaturate tip Omega, care se găsesc în pește și în surse vegetale (măsline, avocado, semin- țe și nuci).

- Este medicina naturistă în măsură să aducă un plus de valoare acestei discipline sportive?

- Medicina naturistă dispune de o serie de plante și de produse care au capacitatea de a energiza corpul și de a-l face să se adapteze mai ușor stresului competițional. În primul rând, sunt de adus în discuție produsele stupului, care conțin o serie de nutrienți importanți - proteine, glucide, vitamine, minerale și o multitudine de antioxidanți. Cele mai importante produse ale stupului ce pot fi folosite sunt polenul crud, păstura, apilarnilul și lăptișorul de matcă. În al doilea rând, plante precum ginsengul, ashwaganda, macca, tribulus terestris furnizează organismului principii active importante, care susțin imunitatea și revigorează metabolismul. Algele ocupă un loc deosebit, prin depozitele de nutrienți pe care le conțin, în special proteine și vitamine din complexul B. Cele mai importante alge sunt spirulina, chlorella și alga afa.

Rodiola rosea, sunătoarea şi roinița au efect adaptogen

- În altă ordine de idei, orice sport de performanță implică și un mare efort mintal și emoțional. Ce are de spus medicina naturistă în această privință?

- De multe ori se întâmplă, mai ales în sportul de performanță, să ajungă să câștige nu neapărat cei mai bine pregătiți din punct de vedere fizic, ci aceia care reușesc să-și controleze emoțiile. Cele mai importante plante cu efect adaptogen asupra organismului sunt rodiola rosea, ashwaganda, roinița, din care se administrează o linguriță cu pulbere de două ori pe zi, (dizolvată în 100 ml apă), sunătoarea (1/2 linguriță, de două ori pe zi) și grifonia simplicifolia (o capsulă, de două ori pe zi).

- Există din ce în ce mai mulţi gimnaști care preferă dieta vegană. Ce trebuie să consume pentru a-și satisface nevoile nutriționale?

- Există numeroase concentrate proteice pe bază de plante (cânepă, chia, mazăre, orez brun, spirulină) care furnizează în jur de 30 g proteine per servire, aducând organismului carbohidrați, vitamine, minerale și o serie de antioxidanți. Pe piața europeană au apărut multe formule, care, de multe ori, provin din culturi bio, ce constituie suplimente deosebit de importante și binevenite pentru cei care adoptă stilul vegan.

Sportivii de performanță trebuie să introducă în alimentație untul de migdale, untul de arahide, untul de macadamia, pasta tahini, pasta de năut, care au un aport crescut de nutrienți

„Ce nu se găseşte în natură este o povară pentru organism“

- Sunt atât de sănătoase precum se pretinde „prafurile” din magazinele pentru sportivi?

- Din păcate, cele mai multe sunt obținute prin tehnologii care distrug matricea nutrițională și energetică a alimentelor. Prin urmare, cei care apelează la acestea vor consuma un aliment fără „suflet”. Tot ceea ce nu se găsește în natură reprezintă o povară pentru organism în a-l transforma într-un nutrient care să hrănească la nivel celular. Mai mult, aceste produse provin de la animale hrănite și crescute în mod nenatural, cu hormoni și nutrienți de stimulare. Există și produse de calitate, spre exemplu proteina de zer organică, proteina de vită de proveniență organică. Dacă se apelează la astfel de suplimente, aș pleda pentru cele simple, provenite de la animale crescute în sisteme bio.