Main menu

header

cotnari wide

656 7 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Smirna, unul dintre darurile magilor pentru Pruncul Iisus, este o rășină prețioasă, cu un accentuat efect vindecător, cunoscut din vechime și certificat de studii moderne.

Protejează ficatul

Cercetători din toată lumea au devenit tot mai interesați de smirnă pe măsură ce această substanță a dezvăluit o forță antioxidantă remarcabilă. Un studiu publicat de prestigioasa revistă „Food and Chemical Toxicology” a relevat faptul că smirna este capabilă de a proteja ficatul, iar o altă cercetare punea în evidență capacitatea smirnei de a reduce proliferarea celulelor canceroase, inhibând opt tipuri de tumori. Mai mult, uleiul de smirnă poate fi aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, după testare prealabilă, întrucât are un efect astringent renumit, arată draxe.com. Pentru a beneficia de calitățile antioxidante ale uleiului de smirnă, acesta se inhalează pulverizat prin difuzor sau se administrează două picături în capsulă, de două-trei ori pe zi.

Tratează dificultățile la înghițire

Din cele mai vechi timpuri, smirna a fost utilizată pentru a preveni infecțiile. Această calitate este utilizată și astăzi, uleiul de smirnă fiind foarte indicat în afecțiuni respiratorii - dureri în gât, dificultate la înghițire. Se face gargară de trei ori pe zi cu cinci picături de ulei adăugate în 50 ml apă călduță. De asemenea, împotriva gripei se poate masa zona pieptului cu patru-cinci picături de ulei esențial, care acționează ca un excelent expectorant. Și unele afecțiuni ale cavității bucale, cum sunt inflamarea gingiilor şi ulcerele bucale, pot fi tratate cu ulei de smirnă. În ceea ce privește echilibrarea funcției tiroidiene în caz de funcționare scăzută a acestei glande (hipotiroidism), uleiul de smirnă poate fi folosit diluat în unt de cocos, două-trei picături, și aplicat în zona tiroidei (la baza gâtului) de două ori pe zi.

Grăbește vindecarea ulcerului

Uleiul de smirnă este redutabil și ca antiseptic. De asemenea, are capacitatea de a activa funcționarea globulelor albe, apărătorii organismului, ceea ce are ca urmare vindecarea mai rapidă. Un studiu publicat de „Journal of Immunotoxicology” a demonstrat, de exemplu, că uleiul de smirnă poate genera scăderea incidenței ulcerului, îmbunătățind semnificativ condițiile de recuperare. În caz de probleme digestive se pot lua două-trei picături într-o linguriță cu miere. De asemenea, se masează cu patru-cinci picături zona abdomenului. La nivel extern, calitățile antifungice ale uleiului de smirnă sunt vizibile în cazul rănirilor ușoare, al iritațiilor pielii și acneei. Se pun câteva picături de ulei esențial pe o cârpă uscată, apoi se aplică pe zona afectată. Tot în beneficiul pielii, mai ales a mâinilor, dacă aceasta este pătată sau crăpată, uleiul esențial de smirnă se poate adăuga, două picături, în loțiunea cosmetică utilizată zilnic, cu rezultate vizibile și rapide. De altfel, vechii egipteni foloseau din plin smirna exact în scopul menținerii sănătății și al aspectului frumos al pielii.

Pentru combaterea anxietății, se inhalează trei picături de ulei esențial de smirnă turnate în căușul palmelor