Main menu

header

656 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

V-ați gândit vreodată că unul dintre leacurile cel mai puternice pe care le-a lăsat vreodată natura sunt chiar codițele cu care florile, legumele sau fructele stau atârnate de ramuri? Apelați cu încredere la aceste minuni ale naturii și veți vedea cum bolile de care suferiți vor deveni doar o simplă amintire.

Înlătură diareea

Cine a strâns în perioada verii codițele de căpșuni se poate considera acum un om fericit. Asta pentru că micuțele, bogate în vitamina C, sunt incredibile în vindecarea multor boli în fața cărora, uneori, chiar medicina alopată ridică din umeri. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, pentru tratamentul tumorilor canceroase se folosește cu succes un amestec obținut din codițe de căpșuni, flori de mușețel și rostopască. Se pune o lingură cu fiecare plantă, se lasă la infuzat în 500 ml apă clocotită timp de două ore, apoi se strecoară. Se administrează 30 ml o singură dată pe zi, la aceeași oră. Codițele de căpșuni sunt recomandate și pentru dureri de stomac și diaree. În acest caz, se amestecă o lingură cu codițe de căpșuni cu aceeași cantitate de semințe de fenicul zdrobite și cu trei linguri cu cimbru. O lingură cu amestec se fierbe câteva minute în jumătate de litru de apă, apoi se lasă la infuzat două ore. Se consumă 50 ml de trei ori pe zi. 100 de codițe de căpșuni amestecate cu 100 ml suc de pătlagină, aplicat pe față, este cel mai bun remediu pentru a vitaminiza tenul lipsit de strălucire.

Dovleacul, armă împotriva parodontozei

656 6 2Nici codițele de dovleac nu sunt mai prejos ca surorile lor, cele de căpșuni. Acestea sunt excepționale în problemele sistemului digestiv, favorizând vindecarea proceselor inflamatorii. Fitoterapeuții recomandă codițele de dovleac în vindecarea hidronefrozei și a pielonefritei, caz în care se folosește următorul preparat: într-un litru de apă se pun la fiert cinci codițe de dovleac, trei linguri cu rădăcină de pir târâtor și se lasă până ce compoziția scade la 500 ml. Se infuzează ulterior timp de 24 de ore. Se consumă 300 ml pe zi, împărțit în patru doze. Se fac patru cure. De asemenea, codițele de dovleac sunt imbatabile în lupta cu constipația. Se mărunțesc bine patru codițe de dovleac, se pun în apă clocotită și se fierb un sfert de oră în 500 ml apă. Se recomandă 200 ml din acest ceai pe zi. Împotriva diabetului se opăresc 50 g codițe de dovleac și o linguriță cu fructe de ienupăr cu 300 ml apă fierbinte. Se fierb un sfert de oră, apoi se infuzează până se răcește preparatul. Se consumă 50 ml între mese. Tratamentul durează o săptămână și se poate relua după trei zile de pauză. Pentru parodontoză se folosește pulbere din codițe de dovleac în amestec cu pulbere din scoarță de stejar, în părți egale. Un sfert din amestec se pune într-un borcan, apoi se umple cu apă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se infuzează până se răcește licoarea. Cu acest preparat se clătește gura de câteva ori pe zi.

Vișine pentru neplăcerile menstruației

656 6 3La mare căutare pentru înlăturarea menstruațiilor dureroase sunt codițele de vișine. Puneți în 200 ml apă clocotită o lingură cu codițe și cu frunze de vișine tăiate mărunt, apoi acoperiți și lăsați să se infuzeze o jumătate de oră. În același timp, se infuzează o lingură cu rostopască, tot în 200 ml apă fierbinte, și se lasă o jumătate de oră. Infuziile se strecoară și se amestecă. Se consumă 50 ml de trei ori pe zi, după masă, pe toată perioada menstruației. Vreți să dați jos în timp-record câteva kilograme? Se lasă la macerat 200 de codițe de vişine într-un litru de apă, timp de 12 ore. Ulterior se pun pe foc și se fierb zece minute. Preparatul se consumă într-o singură zi, în locul apei. În ceea ce privește codițele de cireșe, acestea sunt un remediu util în hipertensiune, litiază renală, gută, reumatism, nevroză, afecțiuni ale ficatului și rinichilor, dar și pentru adenom de prostată sau prostatită. În bolile bărbătești se amestecă o lingură cu codițe de cireșe cu rădăcină de cicoare, coada-calului și se opăresc cu 700 ml apă clocotită, apoi se lasă la infuzat trei ore. Se consumă 200 ml de trei ori pe zi, după mesele principale.

Cura cu codițe de păpădie este un adjuvant foarte bun în caz de: dischinezie biliară, calculoză biliară, boli de ficat, boli de piele, gută (în acest caz se fac cure de lungă durată), diabet, varice, ulcer varicos, obezitate, ateroscleroză, constipaţie, gastrită hiperacidă

Roşiile alină durerile de articulaţii

656 6 4A venit timpul rece, și durerile de articulații se încăpățânează să nu plece? Apelați cu cea mai mare încredere la ajutorul codițelor de roșii. Lăsați la infuzat timp de două ore, în 300 ml apă clocotită, cinci codițe de roșii, o linguriță cu rădăcini de mușcată cu flori roșii și scoarță de salcie. Din acest preparat consumați 60 ml de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cura durează o lună și se poate repeta după o pauză de zece zile. Împotriva amigdalitei sau a tusei opăriți zece codițe de roșii cu 500 ml apă. Faceți inhalații cu acest preparat.