Main menu

header

657 8 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Câteva plante indiene sunt utilizate cu succes de fitoterapeuţi în tratamente de scădere în greutate. Fie că sunt folosite în combinaţie cu unele autohtone, fie separat, acestea fac minuni nu numai în reducere ponderală, ci şi în schimbarea stilului de viaţă, de hrănire, de asimilare a substanţelor nutritive şi de eliminare a toxinelor, aşa cum spune Sigismund Papp (foto), medic primar medicină de familie fitoterapie, ayurveda, aromoterapie, biorezonanţă, acupunctură, Bowtech, cromoterapie la Centrul Naturist de Sănătate „Steaua Divină”, din Bucureşti.

„Mâncatul la supărare duce la îngrăşare”

- Care sunt principalele cauze care duc la creşterea în greutate peste măsură?

657 8 2- Excesul ponderal poate apărea din cauza unei alimentaţii greşite din mai multe puncte de vedere. Sunt persoane care mănâncă mult atunci când au un dezechilibru emoţional, o stare negativă accentuată; fie consumă orice fel de mâncare, fie dau iama în ciocolată. Acest lucru este foarte toxic şi dăunător sănătăţii. Altă greşeală constă în combinaţiile nedorite de alimente, alta, în calitatea acestora sau în faptul că se obişnuieşte a mânca la ore nepo- trivite. Toate acestea determină o digestie problematică. Mâncăm, dar nu ne hrănim cu adevărat. Aceste abateri sunt cele care împiedică o digestie normală şi apariţia acelui grup de substanţe care nu sunt nici utile corpului şi nici nu sunt eliminate, pentru că se află într-un stadiu intermediar, iar corpul nu ştie dacă vor fi digerate, dacă trebuie sau nu eliminate. Ele se depun în organism şi se creează acest exces ponderal. Acesta fiind unul dintre efectele vizibile. Altul este cel al tulburărilor funcţionale care apar în timp. Sunt persoane care spun că aşa mănâncă dintotdeauna şi nu s-a întâmplat nimic, iar dintr-o dată s-au îngrăşat peste măsură. Ei bine, este din cauza depăşirii pragului de toleranţă. Plantele despre care voi vorbi ajută în primul rând la schimbarea acestor obiceiuri.

- Care sunt plantele care ajută la slăbit?

- E un pachet care cuprinde capsule cu pulbere de plante: creţişoară, neem, soc, ienupăr, gudmar. Folosindu-ne de aceste plante în amestec putem uşor, uşor, să avem un control al alimentaţiei noastre. Mai există un extract hidroalcoolic şi un amestec pulbere de ceai, precum şi un extract de pulbere proteică din soia şi plante care e folosit pentru shake-uri ce ar putea înlocui o masă.

„Creţişoara reduce hrănirea excesivă”

657 8 3- În ce fel ajută la reducerea ponderală fiecare dintre aceste plante?

- Creţişoara are acţiune astringentă şi astfel reduce tendinţa de a fi preponderent senzorial, orientat către exterior, către senzaţiile din afara noastră. Mai precis, dă posibilitatea celui care o consumă de a se putea abţine de la anumite mâncăruri, de a deveni independent de gusturi. Gudmar este o plantă de origine indiană care face ca gustul dulce, de exemplu, să nu mai fie dorit în exces. Efectul este miraculos din acest punct de vedere. Gudmar este o plantă valoroasă prin faptul că cel care o ia capătă o anumită libertate faţă de senzaţii. Se poate lua şi chiar este recomandat în cazul celor care au diabet, care sunt dependenţi de dulciuri. În cazul persoanelor cu greutate mai mare există, în general, o tendinţă către consumul de dulciuri, iar gudmar ajută persoana respectivă să nu mai simtă acut această nevoie, ba chiar creează un fel de reacţie de respingere pentru produsele de acest gen. Îl ajută pe pacient să-şi conştientizeze impulsurile naturale gustative.

- Neem în ce fel contribuie la scăderea ponderală?

- Este o plantă de provenienţă indiană, are un efect psihomental şi o acţiune în plan fizic. Neem are gust amar, care îl ajută pe cel care o consumă să se echilibreze. Creează tendinţa către armonie trupească. Are şi o acţiune fizică depurativă, în sensul că ajută la eliminarea toxinelor depuse din cauza alimentaţiei problematice. Efectul depurativ ajută trupul să elimine reziduurile. Favorizează captarea acestor substanţe în tubul digestiv, şi de acolo eliminarea. Este utilă, de asemenea, şi în constipaţie.

„Ienupărul elimină excesul de apă din ţesuturi”

- Mai sunt câteva plante autohtone în compoziţie. Care este efectul lor?

- Socul este şi el depurativ, reglează transpiraţia şi stimulează eliminarea de toxine, iar ienupărul ajută la îndepărtarea excesului de apă. Are efect diuretic şi este util mai ales atunci când există lichid în exces în ţesuturi. Este o plantă cu acţiune blândă, nu forţează.

- Cum este recomandat amestecul: pulbere, ceai?

- Amestecul din capsule este recomandat de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Este şi mai bine să fie scoasă pulberea din capsulă, să fie ţinută cinci-zece minute sublingual, apoi să se poată înghiţi cu apă. Se recomandă folosirea timp de trei luni, pentru a stabiliza efectele. Există şi un amestec pulbere care se poate face ceai, dar se recomandă maceratul la rece, pentru că acesta păstrează proprietăţile mai bine, apa fiind un foarte bun extractor de substanţe active. Se lasă la macerat pe timpul nopţii opt-zece ore în apă rece, la răcoare, iar maceratul se bea în cursul zilei. Într-un litru de apă se pun cam patru-șase linguriţe cu pulbere de plante în amestec.

„În trei luni se obţine un stil corect de hrănire”

- Cât timp ar trebui consumate aceste plante?

- Tratamentul trebuie să dureze trei luni. Corpul are nevoie de timp pentru a se reeduca. E o modalitate prin care organismul îşi reaminteşte de necesitatea de a asculta de inteligenţa interioară.

- Are contraindicaţii?

- Există contraindicaţii care ţin de vârstă. Nu se administrează copiilor sub 12 ani. În caz de alergie la oricare dintre componentele produsului, de asemenea nu se utilizează.

„Gudmar înseamnă în limba sanskrită «distrugătorul zahărului». Planta a fost denumită aşa deoarece consumul acesteia poate neutraliza zahărul în exces din organism“

„Efectele psihoemoţionale, utile în deprinderea obiceiurilor sănătoase“

- Toate aceste plante au efecte psihoemoţionale?

- Da. Acest amestec de plante ne ajută să căpătăm o anumită independenţă, să nu mai fim pofticioşi şi să mâncăm cantitatea potrivită de alimente. Nu putem să mâncăm mai mult de cât e firesc. Aceste plante, practic, prin ce trezesc în noi psihoemoţional ne ajută la a obţine mai mare libertate de a putea mânca acea cantitate adecvată. De asemenea, dacă apar emoţii intense, ne vom putea controla. Dacă cineva avea obiceiul ca în urma unei emoţii intense să mănânce multă ciocolată sau chiar mâncare, va observa că, uşor, uşor, se poate desprinde de acest obicei nesănătos.