Main menu

header

657 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cresonul este o plantă cu un avantaj deosebit: poate fi cultivată pe tot parcursul anului, crește rapid și ușor, ceea ce asigură în permanență o sursă de nutrienți, vitamine, precum și numeroase beneficii medicale.

Gata cu anemia și anorexia!

Cresonul conţine uleiuri esenţiale ce pot modifica în mod favorabil mucoasele aparatului respirator şi care au o acţiune puternică asupra bronşitelor cronice, tusei convulsive şi a celei persistente, a tuberculozei. O altă componentă importantă din compoziţia cresonului este carotenul, pe care ficatul şi mucoasa intestinală îl transformă în întregime în vitamina A (în 100 g creson se găsesc 5,5 mg caroten), care s-a demonstrat că poate contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric şi pulmonar. De asemenea, sulful, calciul, împreună cu celelalte săruri minerale pe care le conține îi conferă cresonului proprietăţi remineralizante şi tonice, planta fiind benefică în cazuri de anorexie, astenie şi anemie. Pentru dezintoxicare și întărire se consumă suc de creson, 100 ml zilnic, obținut din 150 g plantă.

Drenează ficatul

Graţie compoziţiei sale, cresonul se dovedeşte a fi un bun regenerator celular. Sucul din frunze proaspete de plantă poate fi utilizat cu succes în drenarea şi în stimularea ficatului, a rinichilor şi a stomacului. Datorită conţinutului mare de vitamina C - 100 g creson conţine 70 mg -, planta este un puternic susținător al sistemului imunitar. Stimulează diureza, fiind astfel recomandat, în special în stare proaspătă, celor care suferă de o boală urinară. Împotriva retenţiei urinare se poate bea, în două reprize, amestecul format din 1/2 pahar cu suc de creson şi ulei de migdale dulci sau ulei de măsline, în părţi egale. Nu în ultimul rând, cresonul este recomandat diabeticilor, deoarece generează scăderea valorii zahărului din sânge, precum şi persoanelor care suferă de constipație, întrucât stimulează peristaltismul intestinal. Un excelent decoct se prepară dintr-o mână cu creson, trei cepe, doi napi și un litru de apă. Se fierb la foc potrivit până ce legumele sunt făcute, se strecoară şi se beau trei pahare pe zi, între mese.

Atenție! Pentru o întrebuinţare adecvată a cresonului este bine să consultaţi medicul.

Accelerează cicatrizarea rănilor

Redutabil remediu extern, cresonul vindecă alopecia. Astfel, frecțiile cu suc de plantă amestecat în părți egale cu alcool de 90 de grade fortifică şi opresc căderea părului. De asemenea, rănile se pot vindeca mai rapid prin aplicarea de cataplasme cu un amestec din 100 g frunze zdrobite și o linguriță cu sare fină. Bandajarea se face de două ori pe zi, efectul benefic al cresonului accelerând cicatrizarea. Pentru persoanele care doresc o atenuare vizibilă a pistruilor se recomandă o loțiune preparată din trei părți suc de creson și o parte miere. Se aplică dimineața și seara, iar după uscare se clătește cu apă. Tot cresonul poate fi utilizat cu succes împotriva ridurilor. Se face o pastă din suc de creson şi praf de pătlagină, care se folosește o dată pe săptămână pe fața demachiată. Se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se îndepărtează cu multă apă.