Main menu

header

659 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Trecerea tot mai multor persoane la un stil de viață sănătos a readus în prim-plan o plantă care nu este doar extrem de bogată în nutrienți, ci are și beneficii însemnate pentru susținerea sănătății organismului: năsturelul.

Diminuează deteriorarea ADN de radicalii liberi

Binecunoscut de secole şi apreciat ca o plantă extrem de hrănitoare, năsturelul a fost folosit atât ca aliment, cât şi în scop medicinal. Planta se remarcă prin versatilitate și poate aduce beneficii într-o mulțime de forme: în salate, ca frunze, ca suc sau ca infuzie. Abundă în minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, magneziu, cupru, mangan, siliciu, zinc) şi vitamine (A, B-uri, C, D, E), iar studiile de dată recentă au confirmat un spectru larg de acțiune pe segmentul prevenirii multor boli. Astfel, consumul zilnic de năsturel are abilitatea de a reduce semnificativ deteriorarea ADN la nivelul celulelor şi întăreşte rezistența acestuia în fața radicalilor liberi, ceea ce are mai multe avantaje, printre care unul major este prevenirea Alzheimer. Mai mult, planta a vădit importante proprietăţi anticancer. Cercetările au arătat că un compus din năsturel poate suprima dezvoltarea celulelor de cancer la sân. În aceste cazuri, planta se consumă ca atare, sub formă de salate sau de suc, între 50 şi 150 de grame pe zi, diluat cu apă rece în proporţie de 1:1.

Previne osteoporoza

Un consum regulat de năsturel poate preveni osteoporoza, în primul rând grație faptului că planta este una dintre sursele vegetale excelente pentru vitamina K: 50 g năsturel furnizează mai mult decât doza zilnică recomandată. Astfel, planta contribuie la sănătatea oaselor, prin promovarea activităţii osteotrofice. Totodată, protejează de boli cardiovasculare prin intermediul potasiului pe care îl conține și care ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. În același timp, năsturelul este un detoxifiant remarcabil al organismului, în special în fluxul sangvin. Are proprietăţi care ajută la dizolvarea fibrinei cauzatoare de oboseală și, potrivit literaturii de specialitate, o alcalinitate care îl face valoros în dieta zilnică pentru a contracara un sistem acid, cauzat de consumul de alimente procesate ori de poluare.

Inamicul anemiei

Năsturelul este una dintre cele mai bune surse de iod, componentă extrem de importantă pentru buna funcționare a glandei tiroide. De asemenea, compuşii iuţi ai năsturelului au proprietăţi antibacteriene şi antifungice care tratează infecţiile căilor respiratorii. Astfel, planta ajută organismul să lupte cu răceala, gripa şi bronşita. Pentru tratarea acestor afecțiuni se recomandă infuzia de năsturel, preparată dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită care se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi. Năsturelul este, de asemenea, inamicul anemiei prin acțiunea sa tonică. Astfel, se poate ține o cură cu plantă care trebuie să dureze cel puţin patru săptămâni, cu suc proaspăt, simplu sau amestecat cu suc de morcovi ori salată de năsturel. Sucul proaspăt poate fi combinat şi cu ceai de gălbenele, de sunătoare, de pătlagină sau de fructe de pădure.

Estompează pistruii

Năsturelul este redutabil și în plan extern. Astfel, în caz de arsuri sau diverse afecţiuni dermatologice se poate folosi un unguent obţinut din 5 g suc proaspăt de năsturel şi 30 g unt proaspăt. Se omogenizează foarte bine cele două ingrediente, apoi se ung locurile afectate. Totodată, împotriva gingivitei sau parodontozei se face gargară de trei sau de patru ori pe zi cu suc sau cu infuzie de năsturel. De asemenea, mestecarea frunzelor plantei stopează sângerarea gingiilor. Sucul de năsturel este și un excelent remediu împotriva acneei. Frunzele verzi se zdrobesc şi se strecoară, iar cu lichidul obţinut se tamponează zona afectată. Se pot aplica și tulpini zdrobite de năsturel, sub formă de cataplasme, direct pe locul cu probleme. Tratamentul pielii cu acest suc are, de asemenea, capacitatea de a estompa pistruii şi petele şi de a elimina punctele negre.

Pentru prevenirea căderii părului, după ce vă spălaţi pe cap puneţi în apa de clătit una sau două căni cu infuzie de năsturel

Salată cu năsturel, spanac şi pere

Ingrediente: 2 ceșcuțe cu năsturel curăţat, 2 ceșcuțe cu spanac tăiat mare, 700 g pere, 1 morcov ras, 1 lingură cu seminţe de susan, uşor prăjite, sare, piper. Pentru dressing: 1 lingură cu ghimbir proaspăt, tăiat mare, 1/4 cană cu oţet de orez, 1/4 cană cu unt de migdale, 1 și 1/2 linguri cu miere, 2 linguri cu apă, 1/2 linguriţă cu pastă de chili, 1/2 linguriţă cu sare, 3 linguri cu ulei de susan.

Mod de preparare: se pun năsturelul şi spanacul într-un castron mare, apoi se amestecă bine cu perele tăiate sub formă de beţişoare mai groase. Se condimentează cu sare şi cu piper. Se pun toate ingredientele pentru dressing în blender şi se amestecă până la omogenizare. Se toarnă peste salată şi se garniseşte cu morcovul ras şi cu seminţele de susan.