Main menu

header

660 10 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Chiar dacă nu este suportat de toate persoanele, hreanul are incredibile proprietăți antibiotice, expectorante, bronhodilatatoare, antibacteriene, antiinflamatoare, afrodiziace, antiparazitare și antianemice. Dar paleta sa de utilitate nu se oprește nici pe departe aici.

De folos în amigdalită

Aveți parte de dureri în orice zonă a capului? Striviți o frunză de hrean verde, apoi puneţi-o pe frunte sub formă de compresă. Pentru un efect sporit, picuraţi peste hrean şi puțin ulei de măsline. De asemenea, puteți strivi frunze de hrean, le amestecați apoi cu miere și cu făină de grâu până obțineți o pastă pe care o întindeţi pe locul dureros. Compresele se lasă maximum un sfert de oră, apoi se încălzește zona cu apă călduță și se aplică o cremă hidratantă. Tot hreanul este cel care vă scapă de tuse. În acest sens, apelați la siropul de hrean, cinci lingurițe pe zi, și durerile de la nivelul gâtului vor trece, iar tusea se va calma. Utilă este și gargara cu trei picături de tinctură de hrean diluate într-un pahar cu apă. Împotriva răcelii se folosește un ceai din frunze de hrean îndulcit cu miere. Preparatul se bea după ce s-a răcit. Pentru a scăpa de amigdalită radeți o legătură de hrean, amestecați cu făină de grâu și aplicați la nivelul gâtului.

Vă face să slăbiți sănătos

Fitoterapeuții recomandă hreanul drept cel mai bun adjuvant în parodontoză. Mestecați cât puteți de mult o bucată de hrean crud, dat eventual pe răzătoare. Dacă nu suportați iuțeala hreanului puteți pune puțin morcov ras. Un alt truc este să diluați 20 de picături de tinctură de hrean într-un pahar cu apă și să clătiți gura cu acest preparat de trei ori pe zi, cel puțin trei-patru minute. Întrucât conține foarte puține calorii și grăsimi, hreanul este indicat în curele de slăbire. Se curăță 150 g hrean și se dă la blender alături de trei lămâi, șterse înainte cu oțet și tăiate mărunt. La final se pun trei linguri cu miere, iar preparatul se ţine la frigider. Se consumă două linguri după masă. Primele efecte vizibile se văd după trei săptămâni. Persoanele care suferă de colon iritabil nu trebuie să ia acest amestec o perioadă îndelungată, întrucât poate provoca tulburări digestive.

Reglează activitatea cardiacă

Persoanelor care suferă de lipsa poftei de mâncare li se recomandă o lingură cu hrean ras amestecat cu puțină miere, cu 15 minute înainte de masă. La rândul său, vinul de hrean reglează activitatea cardiacă. Se iau trei-patru linguri cu vin tonic înainte de masă, o dată pe zi. Nu există o cauză aparentă a paraliziei faciale, întrucât cel mai frecvent bolnavul se trezeşte dimineaţa şi observă cu îngrijorare asimetria facială şi, mai ales, dificultatea motorie (are faţa strâmbă şi îi este imposibil să facă anumite mişcări). Boala apare din senin şi evoluează de la pareză la paralizie în câteva ore sau zile ori se instalează brusc direct în paralizie. Hreanul poate face minuni în acest caz. Se aplică pe obraz, de două ori pe zi, o compresă cu oțet de hrean sau o cataplasmă cu făină de hrean, peste care se pune un nailon și se ține o sticlă cu apă caldă, astfel încât să se obțină o hipertermie locală ușoară. O aplicație nu trebuie să depășească la început un minut, în decursul unei săptămâni ajungându-se la 10-15 minute.

Antiinflamator de primă mână

660 10 2Cu siguranță că aceia care au dureri reumatice au epuizat până acum toate calmantele și unguentele, dar nu s-au gândit și la hrean, un antiinflamator de excepție. Se pun două rădăcini de hrean rase într-un șervet de pânză groasă și se aplică sub formă de cataplasmă pe locul dureros, până ce bolnavul simte o mică arsură pe piele. Tratamentul se face de două ori pe zi, până la dispariția durerii. Pentru un efect maxim amestecați două linguri cu hrean într-o cană cu lapte fierbinte. Lăsați o oră, apoi consumați preparatul cu înghițituri mici. Tratamentul se face în fiecare dimineață, timp de o lună. Pentru scăderea febrei puneți hrean proaspăt ras într-o cană cu apă fierbinte, lăsați la infuzat câteva minute și beți amestecul de trei ori pe zi. În cazul rinitei cronice, luați trei-patru lingurițe cu hrean ras pe zi.

PONT. Consumat regulat în salată, hreanul ajută la eliminarea excesului de apă și a viermilor intestinali

Împotriva durerilor de rinichi faceți o turtă din făină de grâu cu hrean ras și oțet și puneți pe zona lombară, fixând cu un brâu

Contraindicat copiilor sub 7 ani şi femeilor însărcinate

Consumul de hrean și de produse derivate ale acestuia este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, hemoptizie, enterită acută, care au avut un infarct, hipersorticism, boli cardiace, dereglări de ritm cardiac, stări congestive, ale aparatului digestiv, hemoragii interne, hemoroizi, sindroame hemoragipare, la pletorici, în tulburări renale, ulcer gastroduodenal, hipertensiune arterială, hipertiroidie, hiperaciditate gastrică, femeilor aflate la menstruație, celor însărcinate sau care alăptează, copiilor cu vârsta sub 7 ani. Supradozajul poate cauza iritații renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, transpirație în exces, vărsături, arsuri stomacale, tulburări nervoase.