Main menu

header

660 9 2de Roxana Istudor

Există plante care nu beneficiază de un prim-plan pe măsura calităților lor terapeutice. Una dintre acestea este dumbățul, remediu cu o arie de acțiune asupra sănătății care merită toată atenția.

Evacuează bila în intestin

Plantă mai puțin cunoscută și cu o „celebritate” redusă în comparație cu alte „surate”, dumbățul vine din literatura de specialitate susținut de calități terapeutice remarcabile. Grație conținutului de tanoizi, ulei volatil și substanțe amare, este un excelent tonic amar, excitant gastric, febrifug, stomahic, antiseptic, spasmolitic, antihelmitic, coleretic și colagog. Intervine favorabil în mărirea secreției biliare, stimulând contracția vezicii biliare și contribuind la evacuarea bilei în intestin. Ajută la îmbunătățirea activității stomacului, mărește secreția salivară, sucurile gastrice și intestinale. De asemenea, este de folos în cazurile în care se pierde pofta de mâncare, calmează spasmele intestinale, dar este benefic şi în eliminarea paraziților intestinali.

Eficace în gripa vârstnicilor

Grație proprietăților sale, dumbățul se folosește cu succes în orice convalescență, sub formă de infuzie preparată astfel: două lingurițe cu vârfuri înflorite de plantă se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi, contribuind semnificativ la întărirea organismului. De asemenea, are bune efecte în bronșită cronică, febră, gripă - în special la persoanele în vârstă, de regulă mai fragile. Se poate administra sub formă de pulbere, un vârf de cuțit cu plantă măcinată cu râșnița de cafea, luat cu puțină apă, ca tonic, înainte de fiecare masă. Grație calităților terapeutice încorporate, tratamentul cu această plantă se poate lua perioade mai lungi, la recomandarea specialistului. De asemenea, dumbățul este remarcabil în plan extern, decoctul fiind de mare ajutor, ca spălături locale, în cazuri de ulcerații ale pielii.

Dumbățul este folosit în mod tradițional pe scară largă în Bulgaria, unde se prepară un ceai folosit împotriva tulburărilor gastrice