Main menu

header

661 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Plantă discretă, care poate trece ușor neobservată, crețișoara este cunoscută din vremuri foarte îndepărtate pentru proprietăţile sale de excepție în vindecarea multor boli, cu precădere a celor tipic feminine.

Contribuie la evitarea avortului spontan

Crețișoara ajută înainte de toate la echilibrarea organismului feminin. Unul dintre efectele cele mai notabile este cel de combatere cu succes a infertilității. Preparatele pe bază de crețișoară au efecte reglatoare hormonale excelente, planta fiind un bun astringent și tonic uterin. Se poate administra pulberea de plantă, obținută din frunze uscate şi măcinate fin, din care se iau câte două linguriţe de trei-patru ori pe zi, în cure de două-trei luni, urmate de 28 de zile de pauză. Extern se poate recurge la spălături cu infuzie combinată de crețișoară, făcute cu irigatorul. Infuzia se prepară din patru-şase linguriţe cu pulbere de frunze de plantă, care se macerează timp de opt ore într-un sfert de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se pune deoparte. Planta rămasă se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia. Acest remediu este astringent, cicatrizând şi tonifiind ţesuturile. De asemenea, administrarea creţişoarei este printre remediile cunoscute care ajută la fixarea sarcinii şi la evitarea avortului spontan.

Ameliorează hipermenoreea

Nu se poate vorbi despre efectele unui tratament împotriva bolilor tipic femeiești fără menționarea ciclului menstrual, care pentru foarte multe doamne și domnișoare înseamnă nu doar disconfort, ci și dureri și o stare generală proastă. Aici intervin preparatele din crețișoară, deopotrivă din perspectiva ameliorării ciclului menstrual abundent, cât și a crampelor caracteristice. În ceea ce privește primul caz, hipermenoreea, studii derulate inclusiv în România au atestat efectele remarcabile ale plantei. Se administrează câte trei-patru linguriţe rase cu pulbere de creţişoară pe zi, până la oprirea completă a hemoragiei. În cazul unui ciclu menstrual dureros, se pot lua câte 50 de picături de tinctură de creţişoară zilnic. Tratamentul durează până în ultima zi a ciclului menstrual. Tinctura se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de frunze de plantă, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul perfect şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Scade nodulii mamari

Nodulii mamari sunt una dintre problemele care dau cele mai mari bătăi de cap și emoții femeilor de aproape toate vârstele. Crețișoara sub formă de pulbere poate veni și în ajutorul persoanelor care suferă de acest tip de afecțiune, prin administrarea, timp de trei luni, a câte o jumătate de linguriță cu pulbere de plantă de patru ori pe zi. Acest tip de cură și-a demonstrat eficacitatea în stoparea creşterii nodulilor mamari, chiar a reducerii dimensiunilor acestora, scăzând, totodată, intensitatea şi frecvenţa durerilor la nivelul sânilor. Și pentru tulburările hormonale generate de oprirea administrării de anticoncepționale crețișoara se dovedește un prețios aliat natural. Se administrează extract de plantă, câte 50 de picături diluate într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi. Se pot face cure de două luni, cu pauză de 21 de zile. Extractul de crețișoară se obține doar în laboratoare specializate. Alte afecțiuni tipice femeilor asupra cărora crețișoara are un binecunoscut efect benefic sunt simptomele premenopauzei, fibromul uterin, chisturile ovariene, vaginitele. În caz de răni pe colul uterin, de pildă, se poate apela la spălături vaginale cu infuzie combinată de plantă, într-o formulă concentrată (șase linguriţe la o cană cu apă). Acest preparat diminuează semnificativ inflamaţia, iar pentru un efect cicatrizant mai puternic, la prepararea infuziei se pot adăuga şi două linguriţe de coada-şoricelului.

Tinctura şi extractul (glicerinatul) de creţişoară se găsesc în magazinele naturiste

Inamicul tenului gras

De-a lungul timpului s-au născut adevărate povești despre legătura dintre crețișoară și frumusețea chipului feminin. Astfel, medicina populară europeană ține planta la loc de cinste pentru efecte ca estomparea ridurilor sau refacerea prospețimii tenului. Una dintre direcțiile de acțiune este tenul gras, cu exces de sebum, și implicit una dintre cele mai neplăcute urmări, acneea. Un tratament recomandat este spălarea feței cu un tampon înmuiat în infuzie combinată de creţişoară, urmată de o mască realizată din amestecarea pulberii de plantă cu borș. Se menține pe ten 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Iar împotriva inesteticilor pori dilatați se aplică o pastă realizată din trei lingurițe cu praf de crețișoară amestecate cu o linguriță cu miere. După 15 minute se îndepărtează.