Main menu

header

663 8 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

I se spune „boala cu mii de fețe”, deoarece este imprevizibilă și înșelătoare, bulversând nu doar pacientul, ci și specialistul. Studiile au arătat că la nivel mondial numărul de oameni afectați de scleroza în plăci depășește două milioane. Chiar dacă este o maladie rară, aceasta poate fi tratată cu ajutorul leacurilor oferite de natură. Despre tot ce înseamnă scleroza în plăci și care sunt armele imbatabile care o pun la pământ aflați din interviul cu fitoterapeutul Marin Giurea (foto), specialist în boli autoimune.

„Maladia afectează toate organele corpului”

- Scleroza în plăci este, fără îndoială, una dintre cele mai cumplite boli ale secolului. Ce determină apariția acesteia?

- Simptomatologia sclerozei în plăci diferă de la un individ la altul. La un moment dat, în organe pot apărea, la nivel de intestine, substanțe de tip sclerotic. Acestea sunt rezultanta descompunerii a ceea ce noi mâncăm, a bacteriilor existente în mod normal în organism. Bacteriile acestea s-au „convertit” din punct de vedere genetic în a se hrăni cu anumiți agenți metabolici, iar produșii lor de excreție sunt de natură sclerotică. Substanțele vor fi vehiculate în organism prin canale energetice, prinzând în deplasarea lor și filete nervoase, învelite la exterior de țesut de natură conjunctivă. Fiind sclerotice, vor usca această teacă de mielină, producând strangularea filetului nervos, având ca rezultat întreruperea fluxului nervos sau încetinirea lui. Drept urmare, musculatura nu mai primește comandă cât îi permite trecerea fluxului prin acea strangulație. Dacă toxinele sunt eliminate prin piele, locul pe unde ies va distruge derma, rezultând sclerodermia. Dacă sunt eliminate „în straturi”, vor produce ceea ce se numește scleroza în plăci. Dacă aceste substanțe sunt vehiculate pe canalul rinichi-creier, vor ajunge până în substanța albă a encefalului, producând leziuni de tip epileptic.

- Ce organe pot fi afectate?

- Prin natura netransmiterii comenzilor prin strangularea filetelor nervoase, toate organele care sunt vizate vor avea de suferit și, la un moment dat, nimic din organism nu va mai funcționa normal.

„Fricționați părțile bolnave cu tinctură de traista-ciobanului și faceți băi de urzici”

663 8 2- Putem vorbi despre o ameliorare/vindecare a sclerozei în plăci cu ajutorul leacurilor oferite de natură?

- Se poate discuta despre vindecarea sclerozei, indiferent de natura ei, în funcție de gradul de afectare internă. În momentul vindecării însă, organele care au avut de suferit vor rămâne cu sechele, pentru că ceea ce a fost distrus se va reface în proporție de 10%-15%. Dacă a fost distrus țesutul muscular, prin gimnastică recuperatorie se vor dezvolta anumite grupe de mușchi care vor prelua o parte din activitatea celor distruse. Foarte important în scleroza în plăci este să fie mărit debitul pielii, pentru a evita apariția escarelor. În acest sens sunt bune fricționările părților bolnave cu tinctură de traista-ciobanului de două-trei ori pe zi. Planta se taie mărunt, se pune într-o sticlă și se toarnă deasupra alcool dublu rafinat, de peste 55 de grade. Se lasă la macerat 14 zile. Un efect favorabil îl au și fricționările cu ulei de sunătoare, mușețel și cimbru, cu care se masează șira spinării, încheieturile și șoldurile. Intern se administrează zilnic patru cești cu ceai de crețișoară, care are rolul de a ameliora durerile, și două cești cu ceai de salvie, care liniștește psihicul. Se consumă pe parcursul întregii zile, înghițitură cu înghițitură. Se pot face și băi de șezut cu vârfuri de molid, sunătoare, mușețel, salvie, coada-șoricelului, cimbru, coada-calului. Se pun 100 g amestec la o baie. Se lasă peste noapte la macerat, a doua zi se încălzește și se toarnă în apa de baie. De mare ajutor sunt și băile de urzici (o mână cu plantă la zece litri de apă). Urzica se ține în lichid zece ore, apoi se încălzește la o temperatură suportată de corpul uman. În această apă se face baie fie la organele afectate, fie la întregul organism. O ameliorare vizibilă o dau și compresele cu frunze de brânca-ursului puse pe tot corpul. Frunzele se spală, se zdrobesc cu sucitorul pe un tocător de lemn și se pun pe o pânză în care urmează să fie învelit bolnavul, apoi este împachetat cu un prosop, pentru a fi menținută căldura. Se păstrează peste noapte.

- Ce sfaturi importante le dați celor care suferă de această maladie?

- Să se odihnească mult, întrucât oboseala poate agrava boala și, de aceea, este nevoie să economisească energia prin repaus și relaxare. Cei care continuă să fie activi pot avea simptome mai ușoare și o progresie mai blândă a bolii. Cei care se află lângă bolnavi trebuie să îi privească şi cu alți ochi, pentru că suferinzii nu mai pot gândi pentru ei înșiși. Exercițiile fizice ajută la creșterea forței musculare, a tonusului muscular, la îmbunătățirea echilibrului și a coordonării mișcărilor, dar trebuie făcute doar în perioadele de remisie. Căldura extremă, dar și frigul excesiv pot duce la agravarea leziunilor și la slăbiciune musculară. De aceea, nu se fac băi fierbinți sau saună, ci dușuri și băi cu apă la temperatura corpului. Iarna, bolnavii trebuie să se îmbrace bine și să-și acopere extremitățile.

„Menţineți o igienă riguroasă, deoarece unele infecții minore pot declanșa recidivele sclerozei multiple“

„Se exclude din alimentaţie ceea ce organismul nu acceptă“

- Dieta are un rol important în scleroza în plăci?

- Fără îndoială, iar bolnavul trebuie să excludă din alimentație tot ceea ce organismul său nu acceptă, dă greață sau repulsie. Recomand, totodată, eliminarea băuturilor care conțin cofeină și a celor carbogazoase. Se înlocuiește zahărul cu mierea, făina albă, cu cea neagră, uleiul rafinat, cu cel presat la rece. Tutunul și alcoolul au un efect nefast asupra mecanismelor care coordonează construcția și reconstrucția celulelor sistemului nervos central. De asemenea, sunt excluse ardeiul iute, deoarece irită tubul digestiv, oțetul, untura și acidul citric, care este blocant de absorbție.

„Nu consumați produse cu aditivi, coloranți și conservanți“