Main menu

header

664 8 1de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la femei este fibromul uterin, iar o alternativă la tratamentele hormonale sau chirurgicale o reprezintă terapia cu plante, mai blândă şi fără efecte secundare. O reţetă veche de mii de ani, cu plante indiene, care şi-a dovedit eficienţa de-a lungul timpului în bolile aparatului reproducător feminin este cea bazată pe ashoka şi guggul, două plante cu eficienţă recunoscută în regenerarea organismului. Despre reţeta care menţine sănătatea sistemului reproducător femi- nin şi despre felul în care plantele pot fi administrate cu succes ne-a vorbit fitoterapeutul Sigismund Papp (foto), de la Clinica „Steaua Divină”.

„Formula are la bază cunoaşterea indiană”

664 8 2- Care sunt plantele din reţeta indiană împotriva fibromului uterin şi a altor suferinţe ale aparatului reproducător?

- Este un amestec de plante cu rol de a echilibra, de a regla funcţia sexuală, şi este recomandat ca adjuvant în caz de fibrom uterin, chisturi ovariene, endometrioză ori tulburări menstruale, metroragie, iar formula este bazată pe o veche cunoaştere indiană. Este o reţetă de mii de ani, iar în componenţa sa intră următoarele plante: daruharidra, ashoka, nirgundi, yavani, plante care sunt aduse şi la noi, ba chiar se găsesc în formula dată.

- Pe ce plan acţionează ashoka?

- Ashoka este cunoscută în tradiţia indiană ca un întineritor al ţesuturilor genitale, uterotonic, antifibromatos, stimulează activitatea organelor, foarte bun antialgic, astringent, hemostatic, hipotensiv, stimulent al memoriei. Apare în toate scrierile ayurvedice ca fiind una dintre plantele indicate cu precădere în probleme ginecologice. Reglează excesul menstrual, elimină durerile la ciclu, stările congestive şi inflamaţiile de la nivelul uterului şi al ovarelor. Se recomandă pentru afecţiuni uterine, dismenoree, leucoree, prolaps sau inflamaţii ale uterului, chisturi ovariene, hemoroizi, arsuri digestive, balonări. Din punct de vedere emoţional oferă capacitatea de a trece dincolo de aspectele senzoriale. Permite conştiinţei să fie mai interiorizată.

„Daruharidra reglează fluxul menstrual”

664 8 3- Care este eficienţa daruharidrei?

- Daruharidra poate fi utilizată fie extern, fie intern. Este un bun antiinflamator şi dezobstruant limfatic, reglează fluxul menstrual şi elimină congestiile la nivel abdominal şi pelvin, cele ce duc la apariţia formaţiunilor precum chisturi de ovar şi fibroame uterine.

- Cum acţionează nirgundi?

- Nirgundi are efect reglator hormonal feminin şi regenerator, elimină inflamaţiile uterine şi durerile menstruale. Este antifibromatos, antiinflamator pelvin, îmbunătăţeşte continența, este antifebril, regenerator, regulator hormonal, reîntineritor, dar şi tonic cerebral, antimicrobian, detoxifiant al sângelui, analgezic.

„Yavani este prescris în tratarea infertilității”

- Dar yavani?

- Fructul de yavani este un tonic nutritiv, descongestionează zona abdominală, stimulează secreţia lactată şi spermatogeneza şi este regenerant, afrodiziac, tonic pelvin, dar totodată şi antidiabetic, antispasmotic, şi este indicat în infertilitate, impotenţă, afecţiuni urinare, parazitoze intestinale, colici abdominale.

- Despre guggul ce ne puteţi spune?

- Guggul este o răşină recunoscută pentru declanşarea procesului numit termogeneză, ce creşte nivelul caloriilor consumate de organism pentru a obţine energie, ducând astfel la scăderea numărului de calorii stocate ca grăsime. Guggul acţionează ca un stimulent pentru glanda tiroidă, permiţând creşterea producţiei de hormoni şi accelerarea metabolismului. De asemenea, este cunoscut ca un puternic purificator al sângelui, reglator al ciclului menstrual şi dezobstruant în cazul blocajelor circulaţiei limfatice abdominale.

„Nu se consumă fierte”

- Cum se consumă aceste plante?

- Se iau ca atare, pulbere sau plantele mărunţite ori macerate în apă rece. Este indicat a fi luate sublingual. Este foarte important să nu fie prelucrate sau fierte, ci să fie folosite în mod natural, doar mărunţite. Altfel îşi pierd o parte din proprietăţile subtile. În stare naturală, impactul asupra emoţiilor şi gândurilor este mai mare. Un aspect important în eficiența plantelor este antrenamentul de a fi, treptat, conştienţi de gustul lor. Acest exercițiu amplifică tratamentul. Efectele pot apărea mult mai repede, uneori imediat după ce am luat planta. Scurtează timpul de răspuns al organismului în mod spectaculos, chiar cu luni bune. Este foarte importantă şi dieta. În orice terapie. Se susţin efectele cu o dietă sănătoasă, fără să facem abuz de zahăr, alcool etc.

- Sunt mai eficiente plantele indiene decât unele autohtone recomandate în aceleaşi suferinţe?

- Plantele indiene au acea caracteristică a intensităţii dată de clima de acolo. Este o particularitate a zonei. Apoi, indienii au tradiţie milenară şi un anumit mod de a le cultiva, special pentru vindecare. Sunt respectate anumite reguli, ce ţin de agricultură, de momentul în care sunt culese, cum sunt îngrijite etc. Acest amestec are efecte în plan fizic, dar şi emoţional, ne ajută să integrăm în mod armonios viaţa intimă. Ajută foarte mult în terapie.

„Tratamentul trebuie prelungit”

- Care este perioada necesară pentru o terapie eficientă?

- Perioada care se recomandă pentru tratament este cea după care se obţin rezultatele dorite. Poate fi mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de răspunsul fiecărui organism. După ce am obţinut rezultatul scontat este necesar să continuăm tratamentul cu încă jumătate din perioada de până atunci, pentru a stabiliza rezultatele obţinute.

- Au contraindicaţii?

- Acest amestec nu se recomandă în timpul sarcinii, alăptării, alergiei la una dintre componente.

„Ajută la sublimarea energiilor din sfera erotică”

- Cum acţionează plantele indiene la nivel subtil?

- Modul lor de a acţiona este unul sinergic pe mai multe niveluri ale fiinţei, în plan fizic prin compoziţie, prin structură, dar şi în plan psihic şi emoţional. Fiind plante care au viaţă, trezesc o anumită rezonanţă, acţionează şi pe nivelurile mai profunde ale fiinţei, pe cel al emoţiilor, al gândurilor. Schimbă perspectiva, felul în care simţim, în care gândim. Astfel se poate realiza o vindecare reală, prin faptul că trezesc un anumit mod de a gândi. Ajută ca transmutare şi sublimare a energiilor ce ţin de sfera erotică. Transmutare înseamnă o captare a atenţiei în sfera senzorială ce ţine de eros. Asta într-o primă fază, iar sublimarea este cea care face trecerea de la senzaţia grosieră la trăirea sufletească. Este un fel de trezire estetică, sufletească.

„În această formulă, plantele se potenţează, se ajută una pe cealaltă în efectele asupra sistemului reproducător feminin“

„Creţişoara şi traista-ciobanului fac minuni în cazul bolilor femeieşti“

- Există şi plante din flora autohtonă recomandate în afecţiunile aparatului genital feminin?

- Desigur. O reţetă cu plante autohtone utilă în vindecarea fibroamelor uterine, dar şi a chisturilor ovariene, tulburărilor menstruale sau în cazuri de cancere uterine ori fragilitate capilară cuprinde următoarele plante: creţişoară, lemnul lui Avram, lumânărică, traista-ciobanului, urzică-moartă-albă. Acestea au acţiune asupra sistemului limfatic, hemostatică, sunt uterotonice, antiinflamatoare, astringente. Prezintă avantajul rezonanţei mediului nostru. Pot fi consumate sub formă de macerat, pulbere sau infuzie de amestec. Se iau de trei ori pe zi, de preferat pe stomacul gol.