Main menu

header

665 10 1de Roxana Istudor

Un studiu de dată recentă confirmă faptul că un consum de roșii proaspete și de mere poate micșora semnificativ declinul funcționării plămânilor în cazul persoanelor care s-au lăsat de fumat.

Compuși excelenţi pentru activitatea pulmonară

Degradarea naturală a stării plămânilor în cazul celor care au fumat mai mult de zece ani scade semnificativ dacă persoanele respective introduc în consumul zilnic cel puțin două porții de roșii și trei de mere, notează sciencedaily.com. Specialiștii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, din Baltimore, leagă această constatare de prezența în roșii și în mere a unor compuși benefici pentru activitatea pulmonară și pentru refacerea postfumat. Mai exact, adulții care au consumat mai mult de două porții de roșii și peste trei porții de mere au înregistrat o stare pulmonară mai bună decât cei care au introdus în dietă mai puțin decât aceste cantități. În plus, s-a înregistrat și o diferență semnificativă de rezultate și în cazul consumului de tomate proaspete față de cele sub formă de suc sau de pastă, cu avantaj net în dreptul celor dintâi.

Îmbunătățesc absorbția oxigenului

Efectul protector asupra plămânilor al roșiilor și merelor crude nu s-a observat doar în rândul celor care au renunțat la fumat, ci și în dreptul nefumătorilor, ceea ce a întărit convingerea specialiștilor că aceste alimente acționează benefic indiferent de situație. „Rezultatele studiului atestă faptul că dieta cu aport crescut de mere și de roșii poate remedia problemele cauzate plămânilor de fumat în situaţia celor care au renunțat la acest viciu. Totodată, o alimentație bogată în aceste alimente poate încetini îmbătrânirea plămânilor în cazul celor care nu au fumat niciodată”, explică specialista Vanessa Garcia-Larsen, autoare a studiului. Cercetarea s-a desfășurat pe un număr de peste 650 de adulți care au fost testați în 2002 și un deceniu mai târziu. Participanții, din Germania, Norvegia și Marea Britanie, au completat chestionare detaliate referitoare la regimul alimentar și, de asemenea, s-a testat capacitatea plămânilor acestor persoane de a absorbi oxigenul.