Main menu

header

665 10 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Dacă se ia în considerare părerea faimosului chef britanic Jamie Oliver, hrana-vedetă a momentului sunt algele, grație unui cumul de calități nutriționale care nu doar sprijină orice dietă sau un stil de viață sănătos, ci mențin și sănătatea organismului.

Celebrul Jamie Oliver: „Sunt cele mai hrănitoare vegetale!”

Datele statistice arată că în orizontul anului 2021, piața globală a algelor va depăși 17 milioane de dolari. De altfel, algele sunt considerate de chefi de top ca fiind vedetele culinare ale prezentului, mai ales de când, în 2015, Jamie Oliver anunța că a reușit să slăbească semnificativ introducându-le în dieta sa. „Credeam că algele sunt ceva ce ține de moda hippie sau pentru cei care călătoresc în jurul lumii, dar cred că sunt cele mai hrănitoare vegetale din lume!”, exclama, entuziasmat, celebrul bucătar britanic. La rândul său, chef Heston Blumenthal, cu stele Michelin la activ, menține o campanie începută în 2011, prin care face apel la autorități să introducă algele în meniurile spitalelor, grație proprietăților lor nutriționale și, de asemenea, beneficiilor importante pe care le aduc organismului.

Una dintre puținele surse de vitamina B12

Algele conțin de până la 20 de ori mai mulți nutrienți decât vegetalele terestre, fiind adevărate tezaure de proteine, vitamine, minerale, aminoacizi esențiali. Sunt, totodată, una dintre puținele surse nonanimale de vitamina B12, atât de necesară circulației sangvine și menținerii în bună condiție a țesutului nervos, punctează „Daily Mail”. Un singur pachet de crochete de alge conține circa 65% din necesarul zilnic de iod al organismului, ceea ce înseamnă că un consum regulat de alge poate preveni neajunsurile deficienței de iod - disfuncții ale glandei tiroide, piele uscată, cădere a părului, oboseală și depresie, sensibilitate la frig.

Mențin densitatea osoasă

Un studiu din anul 2014 a certificat faptul că algele echilibrează metabolismul, jucând un rol-cheie în scăderea în greutate, grație prezenței unui compus care oprește organismul să acumuleze grăsime. În plus, consumul de alge furnizează și calciu, care contribuie, după cum este arhicunoscut, la menținerea densității osoase și, implicit, la prevenirea osteoporozei. Din analizele de laborator a reieșit faptul că unele tipuri de alge au un conținut din acest mineral chiar mai mare decât brânza. La rândul său, și magneziul din alge contribuie la sănătatea oaselor.

PONT. Prin efectul de detoxificare, algele scapă organismul de toxine, iar rezultatul este vizibil inclusiv la nivelul pielii, care devine sănătoasă și strălucitoare.

Asigură longevitatea

Algele conțin peptide care coboară presiunea arterială la un asemenea nivel, încât deja s-a consolidat reputația acestora de element nutrițional care protejează inima. Un consum regulat și consistent de alge poate fi explicația pentru care unii dintre cei mai longevivi oameni, locuitorii din Okinawa, Japonia, au inimi sănătoase și un nivel foarte scăzut al colesterolului în sânge. Un studiu derulat pe o perioadă de 25 de ani a relevat că persoanele care locuiesc în această zonă folosesc algele în mare parte din cele zece porții de vegetale pe care le consumă zilnic. Nu în ultimul rând, algele mențin o sațietate mai îndelungată, protejând, în același timp, peretele intestinului.