Main menu

header

665 7 1de Daniela Anton şi Adrian Barna

Supa Miso este un preparat tradițional al bucătăriei japoneze și este un fel principal în mesele zilnice ale japonezilor. Pe lângă savoarea specială a acestei supe, ingredientele din care este preparată sunt foarte sănătoase, pentru că ele conţin nutrienţi esenţiali organismului. În ciuda numelui exotic, supa miso este un fel de mâncare simplu de preparat şi conţine ingrediente uşor de procurat din supermarketuri. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale supei Miso.

Conține doar 66 de calorii

Un bol cu supă Miso conține doar 66 de calorii, dar, în ciuda faptului că nu are o valoare energetică mare, are multă sare. Totuși, chiar dacă are o cantitate mare de sodiu, cercetările științifice efectuate au arătat că supa Miso nu afectează sănătatea sistemului cardiovascular precum o fac alte alimente bogate în sodiu. Pasta Miso pentru prepararea supei este un produs japonez (se găsește la magazinele cu produse asiatice, supermarketuri, dar se poate comanda și de pe internet, de la magazine și de pe site-uri cu produse naturiste sau asiatice), realizat din soia fermentată, grâu, orez sau orz și folosit pentru a da gust supelor sau sosurilor. Conține vitamine și minerale necesare organismului, precum și grăsimi monosaturate. Pasta Miso are și un nivel ridicat de proteine, fibre, carbohidrați și acizi grași.

Scade colesterolul rău

Beneficiile supei Miso au fost demonstrate științific. Deoarece conține toți aminoacizii esențiali, este o proteină completă. Consumul ei stimulează secreția lichidelor digestive și reface echilibrul florei intestinale. Conține cantități importante de vitamina B și îmbunătățește calitatea sângelui și a limfei. Studiile au arătat că supa Miso reduce riscul apariției cancerului la sân, prostată, plămâni și colon și protejează împotriva radiațiilor. În plus, întărește sistemul imunitar și scade colesterolul rău. Pentru că are o cantitate mare de antioxidanți, protejează împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea. Supa Miso este alcalină, așa că este recomandată și femeilor aflate la menopauză, deoarece, ajunsă în organism, acționează ca estrogenul.

Variaţii internaţionale

În afara Japoniei, supa Miso americană sau europeană se poate prepara cu supă clasică de legume în care se dizolvă pasta Miso. Supa poate include ingrediente ca ridichi Daikon, cartofi, morcovi etc. Unele variante de supă Miso sunt pregătite cu supă de peşte, de pui sau cu orice altă supă care nu este Dashi. Însă, odată preparată cu alt tip de ingredient, reţeta nu mai poate fi numită tradiţională.

Supă Miso cu brânză tofu

Ingrediente: 3 căni cu supă Dashi (se găsește în supermarket), 1 cutie cu brânză tofu, 4-5 linguri cu pastă Miso, 2 cepe.

Mod de preparare: se fierbe supa Dashi, apoi tăiați brânza tofu în cubulețe și adăugați-o în oală. Dați focul la mic și dizolvați pasta Miso în supă. Puneți apoi și ceapa tăiată mărunt și dați oala la o parte de pe foc. Se servește caldă.