Main menu

header

665 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cunoscut și folosit din cele mai vechi timpuri, inclusiv de daci, pirul-târâtor este un tezaur terapeutic cu o gamă extinsă de utilizări medicinale.

Utilizat în dischinezii biliare

Cea mai folosită parte a plantei în medicina tradițională sunt rădăcinile. Pe direcția afecțiunilor renale, preparatele pe bază de pir-târâtor se remarcă prin efecte benefice cum sunt diminuarea durerilor și ameliorarea stării generale. Este utilizat în dischinezii biliare, calculi biliari și renali sau infecții urinare. Se fac cure de 30 de zile cu infuzie de pir-târâtor, preparată astfel: o lingură cu rizom se pune la 200 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două-trei ceaiuri călduțe pe zi. Este recomandat ca după cele 30 de zile să se facă o pauză de zece zile, după care tratamentul se poate relua.

Eficient în hipertensiune

Mai multe afecțiuni respiratorii își au leacul în preparatele pe bază de pir-târâtor. Astfel, în cazuri de bronșite, inflamații ale tractului respirator, gripă, guturai, bronșită sau răceală se poate administra infuzia de plantă, care, prin calitățile sale de excelent expectorant, ajută la eliminarea mucozităților și la o respirație mult mai ușoară. Totodată, planta poate fi folosită cu succes și în afecțiuni cardiace, cum sunt hipertensiunea sau ateroscleroza. Una dintre formulele des uzitate este următoarea: tocați mărunt și amestecați câte 100 g rădăcină de pir, flori de gălbenele, rădăcină de obligeană și valeriană, iarbă de cimbru, colții-babei și roiniță. Opăriți două linguri cu amestec cu 300 ml apă clocotită, lăsați acoperit o oră și strecurați. Completați infuzia cu două linguri cu suc de pir (preparat în storcător din frunze din rizomi proaspeți) și cu o lingură cu miere. Beți câte 100 ml de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, adăugând de fiecare dată un vârf de cuțit cu praf de nucșoară. Urmați tratamentul timp de patru-șase luni. Faceți o pauză de o lună și repetați. Această cură este de mare folos și în cazuri de encefalopatie.

Tratament împotriva hepatitei virale

Pirul-târâtor este redutabil și în combaterea adenomului de prostată. Se pun trei linguri cu plantă la un litru de apă și se lasă să fiarbă pentru două-trei minute, apoi se aruncă lichidul. Peste plantele rămase se pune 1,2 l apă și se lasă să fiarbă până scade apa la un litru. Se strecoară și se consumă în cursul unei zile. Cura se poate face 30 de zile. De asemenea, în hepatite cronice și virale, calitățile pirului-târâtor sunt remarcabile. Planta se poate administra sub formă de pulbere, obținută din rizomi uscați măcinați în râșniță electrică, sau se poate administra o tinctură, preparată astfel: o lingură cu rădăcină uscată și pisată de pir se pune la macerat în 250 ml alcool de 45 de grade. Se lasă la întuneric și la temperatura camerei timp de 15 zile. Se agită zilnic. Când preparatul este gata se strecoară și se trage în sticluțe de culoare închisă. Se administrează câte o linguriță, diluată în 200 ml apă, înainte de mese.

Luptă cu pancreatita cronică

Afecțiune foarte răspândită și extrem de neplăcută, care produce o serie de dureri mari, guta poate fi tratată cu preparatele pe bază de pir-târâtor. Împotriva acestei afecțiuni se pot face cure de 21 de zile, urmate de șapte zile de pauză, cu infuzie de plantă, care ajută semnificativ la eliminarea acidului uric din organism. Este un tratament fără efecte adverse. În cazuri de cistite, pirul-târâtor poate fi folosit sub formă de decoct, preparat dintr-o lingură cu rădăcină uscată și mărunțită de plantă, fiartă vreme de un minut cu 250 ml apă. Primul lichid, foarte amar, se aruncă. Se adaugă peste planta din vas 1,5 litri apă. Se lasă să fiarbă la flacără mică până scade la un litru. Se strecoară și se bea pe parcursul unei zile. Nu în ultimul rând, pirul-târâtor este un prieten al persoanelor care luptă cu pancreatita cronică. Planta este de folos ca amestec din două linguri cu frunze de pir-târâtor, câte o lingură de frunze de fragi și ghimpe. Se fierbe amestecul în 350 ml apă timp de cinci minute. După primul clocot infuzia se ia de pe foc, se acoperă și se lasă o oră, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml la fiecare două ore, până se termină preparatul, timp de 10-15 zile. Se recomandă asocierea tratamentului cu o dietă strictă.

Făina de rădăcini măcinate de pir-târâtor are o calitate comparabilă cu făina integrală, de aceea se folosește și azi, în unele zone din țară, la aluatul pentru pâine și la prepararea berii

Decoctul rezolvă problemele articulare

În plan extern, pirul-târâtor este, de asemenea, un excelent remediu. De pildă, potrivit literaturii de specialitate, băile cu decoct din plantă au efect terapeutic în cazuri de hemoroizi sau boli de piele. Cei afectați de dureri articulare, lombosciatică, reumatism obțin un efect analgezic. Decoctul care se introduce în apa de baie se prepară din 50-70 g plantă pusă în zece litri de apă și fiert amestecul timp de 20 de minute. Se strecoară și se adaugă în apa de baie, unde se stă 30 de minute. Se poate face zilnic dacă persoana are dureri.