Main menu

header

666 8 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Binecunoscute pentru frumusețea și pentru mirosul lor, crăițele sunt foarte apreciate și pentru proprietățile terapeutice extinse.

Ideale pentru suferinzii de diabet

Crăițele - cu variantele colorate în galben, portocaliu sau roșu, care se utilizează în scop terapeutic - au în compoziție helenină, patuletină, flavone, uleiuri volatile, carotenoizi, alfa și betacaroten etc. Încă din vremuri îndepărtate, aceste flori decorative au fost utilizate în scopuri medicinale. Fitoterapia cu flori de crăițe are acțiune antispastică și hipotensivă, reglează tensiunea intraoculară și circulația sangvină a retinei, combate oboseala oculară, scade tensiunea oculară și are o acțiune vermifugă și purgativă. Tratamentul constă în administrarea unei infuzii preparate astfel: o linguriță cu flori mărunțite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se pot consuma intern două-trei căni, iar extern se pun comprese calde pe ochii închiși. Totodată, crăițele sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet.

Infuzia, excelentă pentru toate afecţiunile pancreasului

666 8 2Ceaiul de crăițe este benefic pentru toate bolile ce apar din cauza disfuncției pancreatice, cum ar fi: vitiligo, psoriazis, neurodermite, căderea părului. De asemenea, este de folos pentru întărirea pereților vaselor sangvine, în boli ginecologice, afecțiuni ale prostatei, întărirea și energizarea organismului slăbit. Totodată, tamponarea sau spălarea cu infuzie preparată din flori de crăițe poate ajuta în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii - escare, piodermită, iritații cutanate, înăsprirea pielii pe coate, genunchi, călcâie. Decoctul de crăițe este un excelent adjuvant în durerile de articulații și mușchi cauzate de artrite, miozite și entorse. Se prepară astfel: un litru de apă se aduce până la fierbere. Se introduc opt flori de mărime mare şi se ţin pe foc trei-patru minute. Se infuzează 15 minute. Lichidul se strecoară, iar peste flori se toarnă încă 600 ml apă clocotită şi se ţine pe foc timp de șase minute. Se amestecă primul lichid cu al doilea. Se beau câte 200 ml dimineaţa şi seara, înainte de masă. Se fac două cure a câte 30 de zile, cu o pauză de șapte zile între ele.

Folositoare în sinuzită

Afecțiunile aparatului respirator, precum astmul, bronșita, tusea, le putem trata mai eficient dacă se combină plante proaspete sau uscate și ulei de crăițe. Acest procedeu se obține prin tocarea mărunt a 100 g flori de crăiţe care se pun într-un litru de ulei nerafinat. Se lasă 12 ore la macerat în borcan închis perfect. Apoi se ţine borcanul pe baie de abur 30 de minute, se răceşte, se strecoară şi se stoarce bine prin pânză topită. În caz de răceală, febră, guturai, amigdale inflamate sau sinuzită faceți un ceai de crăițe, adăugați două picături de ulei din aceeași plantă și beți câte 150-200 ml cu 30 de minute înainte de masă. Extern, extractul de crăițe poate ajuta în dermatite, acnee, erupții, răni ale pielii și poate fi folosit ca antiseptic. De altfel, este utilizat și ca ingredient în unele loțiuni pentru ten iritat și gras.

Veritabil aliat împotriva hepatitei C

Una dintre afecțiunile cel mai periculoase, mai ales din perspectiva faptului că atacă ficatul, provocând probleme grave de sănătate, este hepatita C. Iar comoara din cămara naturii care se poate constitui într-un veritabil aliat al organismului împotriva acestei afecțiuni este floarea de crăiță. Pentru o cură este nevoie de aproximativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proaspete sau uscate. Se toacă o floare de crăiţă de mărime medie sau mare, se amestecă bine cu zece flori de gălbenele, o crenguţă de peliniţă cu floricele, o linguriţă rasă cu rostopască şi o lingură cu mentă. Plantele se pun pe foc într-un litru de apă rece. După ce dau în clocot se mai lasă pe foc mic încă două-trei minute acoperite cu capac. Se strecoară după răcire. Decoctul se administrează în timpul zilei. Primul pahar se bea călduţ dimineaţa, pe nemâncate, eventual cu o linguriţă cu miere. Cantitatea rămasă se bea după masă sau între mese, câte 150-200 ml, cu miere sau neîndulcită. Cura durează trei-șase luni. După fiecare zece zile de tratament se face o pauză de trei zile. Este necesară o supraveghere atentă a alimentației, care trebuie să excludă grăsimile animale, prăjelile, zahărul alb.

În aromoterapie se recomandă uleiul de crăițe pentru cazuri de nervozitate crescută, întrucât are efect calmant

Un condiment preţuit

Petalele crăițelor sunt comestibile, fiind folosite în salate sau adăugate în alte mâncăruri pentru gust sau culoare. Uscate și măcinate sub formă de pulbere sunt întrebuinţate ca mirodenii în Georgia, fiind considerate la fel de valoroase precum scorțișoara sau cuișoarele, dând un gust specific mâncărurilor. Efectul pozitiv al crăițelor în digestie (activează funcția intestinelor, ferește de crampe și de balonări) a făcut să fie utilizate și în bucătăria asiatică și europeană. Florile portocalii adăugate în borcanele cu compot de fructe îl fac deosebit de aromat și îi oferă calități terapeutice.