Main menu

header

667 9 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Folosită de sute de ani în medicina tradițională chineză, rubarba este o legumă cu efecte uimitoare pentru sănătate, fiind utilizată în ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.

Renumit astringent

Confundată adesea cu un fruct, rubarba este o plantă originară din Tibet, care, ulterior, a fost cultivată şi în Europa. Datorită multiplelor beneficii pe care le are, în vechime a fost mai scumpă decât celebrul şofran. Efectele consumului de rubarbă sunt multiple pentru sănătate, planta fiind un renumit astringent, purgativ, tonic, antiinflamator, antioxidant, anticancerigen, antimicrobian. Ca urmare, este utilizată, printre altele, pentru proprietăţile sale anticancer. Mai precis, compuşii care conferă rubarbei culorea intensă sunt antioxidanţi puternici, licopen şi antocianine, care previn formarea și dezvoltarea tumorilor. De asemenea, datorită conţinutului mare de fibre, rubarba este indicată în cazurile de indigestie, întrucât, mai ales proaspătă, ajută la echilibrarea acizilor stomacali.

Combate inflamaţiile ficatului

Rubarba este un cunoscut tonic şi regenerator al celulelor hepatice, combătând inflamațiile ficatului. Totodată, scade tensiunea arterială şi reduce colesterolul rău. Prin conținutul mare de vitamina C, rubarba ajută sistemul imunitar, iar aportul de calciu prin intermediul plantei asigură oase şi dinţi puternici. Remarcabil este efectul rubarbei în prevenirea afecţiunilor cardiace, întrucât rubarba este săracă în sare şi în grăsimi saturate. Pe de o parte, reduce presiunea arterială, iar, pe de altă parte, prin conținutul de vitamina K reduce rezistenţa organismului la insulină și implicit previne diabetul. Rubarba este, totodată, şi o sursă importantă de luteină, cu efecte dintre cele mai benefice pentru sănătatea pielii şi a ochilor.

Atenție! Nu este recomandat consumul de rubarbă persoanelor care suferă de gută

Supă de linte şi rubarbă

Ingrediente: 6 linguri cu smântână, 1 lingură cu mărar tocat, 1 litru supă concentrată de pui, 100 g pătrunjel (rădăcină) tocat mărunt, 350 g rubarbă tocată, 200 g ceapă tocată mărunt, 400 g morcovi tocaţi mărunt, 300 g ţelină (rădăcină) tocată, 150 g linte, 2 linguri cu ulei, 350 ml apă fiartă, sare, piper.

Mod de preparare: se înmoaie lintea în apă fiartă timp de zece minute. Se călesc morcovii, ceapa, ţelina şi pătrunjelul în două linguri cu ulei încins într-un ceaun, timp de patru minute. Se adaugă rubarba şi se mai lasă pe foc încă trei-patru minute. Se scurge lintea şi se pune în ceaun, amestecând. Se toarnă supa de pui şi sarea şi se lasă totul să dea în clocot. Se reduce focul, se acoperă cu un capac şi se fierbe înăbuşit timp de 35 de minute. Se stinge flacăra și, după câteva minute, se pune o treime din supa pregătită într-un blender şi se mixează până se transformă într-un piure care se amestecă bine cu restul de supă. Se piperează după gust. Se serveşte cu smântână amestecată cu mărar tocat.