Main menu

header

667 6 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

În perioada rece a anului, când virozele își fac de cap, nasul înfundat e o problemă tot mai des întâlnită. Picăturile nazale își fac efectul pe moment, tocmai de aceea leacurile cu urmările cel mai benefice sunt cele oferite de natură.

Ronțăiți ardei iute!

Fosele nazale sunt blocate parțial sau total? V-ați săturat să respirați pe gură? Specialiștii afirmă că cel mai bun leac pentru desfundarea nasului este ceapa, cunoscută ca un excepțional dezinfectant. Nu trebuie decât să zdrobiți o ceapă mare într-o farfurie și să o așezați pe noptieră, lângă dumneavoastră, atunci când dormiți. Deși mirosul nu este prea plăcut, este extrem de eficientă pentru desfundarea nasului, substanțele conținute de această legumă fiind de un real ajutor în absorbția virusurilor și a bacteriilor prin simpla inhalare. La fel de ușor veți desfunda căile nazale ronțăind pur și simplu doi-trei căței de usturoi sau puțin ardei iute. Efectul este imediat și garantat! O putere fantastică o are însă hreanul. Se rade o cantitate cât mai mare de hrean pe răzătoarea mică, apoi păstrați-o cât mai aproape de dumneavoastră. Mai puteți prepara o pastă, amestecând hreanul ras cu ulei, sare și puțin oțet de mere. Preparatul se consumă simplu sau ca şi garnitură, desfundând urgent nasul.

Sarea are puternice proprietăți antibacteriene

Împotriva nasului înfundat, dar și a răcelii vine în ajutor și ceaiul de ghimbir cu miere și lămâie. Pentru un efect maxim se consumă cât mai fierbinte posibil. Excepțională pentru persoanele care au probleme cu nasul înfundat este și apa cu sare. Puneți câteva picături de apă cu sare în fiecare nară și, în același timp, faceți gargară cu apă călduță cu sare. Pentru un efect mărit folosiți sare grunjoasă. Alte remedii eficiente sunt uleiul esențial de mentă și cel de eucalipt. Puneți câteva picături de ulei esențial pe un tifon sau pe o batistă de bumbac și inhalați câteva minute acel miros. La fel de utile sunt și inhalațiile cu apă fierbinte în care ați pus câteva picături de ulei esențial de mentă și de eucalipt. Repetați procedura de două-patru ori pe zi. După inhalații, stați cu fața acoperită 20 de minute cu același prosop folosit la procedeu, ca să nu respirați aerul rece din cameră. Nu ieșiți din casă timp de o oră.

Minune: cataplasme cu semințe de muștar

O altă metodă excepțională de desfundat nasul este să consumați un amestec obținut din două linguri cu oțet din cidru de mere și o linguriță cu miere la o cană cu apă caldă. Grabnic ajutător este și sucul de roșii amestecat cu o lingură cu usturoi pisat și cu o lingură cu zeamă de lămâie. Încălziți compoziția și consumați-o de două ori pe zi. Atât pentru cei care au nasul înfundat, cât și pentru persoanele cu sinuzită sunt bune compresele calde puse pe nas și pe frunte. Seminţele de muştar subţiază mucusul şi elimină secreţiile în exces. Se macină semințe de muștar cu râșnița de cafea până se obține o pudră fină. Se amestecă jumătate de cană cu semințe de muștar cu o cană cu făină și cu una cu apă până rezultă o pastă groasă. Preparatul se pune pe două bucăți de pânză de bumbac și se așază pe piept. Pe sinusurile afectate aplicați terci de tătăneasă, coada-calului sau cartofi cruzi dați pe răzătoare. Lăsați să acționeze câteva ore.

Picături de ceai de gălbenele

Înainte de culcare, preparați un ceai de gălbenele. Luați două lingurițe din licoare, amestecați cu o jumătate de linguriță din zeama unei lămâi și puneți câteva picături în nas, timp de câteva zile. Dacă nasul este iritat pe interior, veți simți puțină usturime. În ceaiul rămas adăugați un vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu și faceți gargară. Preparatul este un puternic dezinfectant. Consumul a trei căni pe zi cu infuzie de cimbru (o linguriță cu plantă uscată, lăsată la infuzat timp de zece minute în 250 ml apă în clocot), în care ați amestecat puțină miere de cimbru, este un alt remediu pentru nasul înfundat. Stimulați imunitatea consumând zilnic două căni cu ceai de echinacea în care ați adăugat ulei volatil de cimbru sau de busuioc ori administrați de trei ori pe zi 50 de picături de tinctură de arnică, diluate într-o jumătate de pahar cu apă.

Alicina conținută de ceapă este o substanță care protejează plămânii și desfundă nasul bebelușilor

Mălaiul, leacul bunicilor

Cum își tratau bunicii noștri nasul înfundat? Cu ajutorul mălaiului! Puneți pe ochiul aragazului o tablă și lăsați să se încingă bine, apoi presărați mălai. Stați cu capul aplecat și inhalați mirosul emanat. Remediul este extrem de rapid. Pe de altă parte, cine are în casă o piatră de râu nu ar trebui să sufere niciodată de dureri de cap sau de nas înfundat. Introduceți piatra în cuptor și lăsați-o să se încingă bine, apoi puneți-o într-un vas metalic. Acoperiți capul cu un prosop și stropiți piatra din când în când cu puțină apă. Aburii emanați vă vor desfunda nasul și vă vor face să aveți și un somn liniștit, absolut necesar când sunteți răcit.

Consumul de cantităţi mari de fluide este necesar pentru a dilua mucusul ce blochează sinusurile