Main menu

header

668 7 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Silurul este o plantă medicinală binecunoscută în tradiția terapiilor naturiste. Cu un bun renume pe direcția afecțiunilor oculare, silurul tratează și alte boli, dintre cele mai răspândite.

Îndepărtează anorexia

Silurul este o plantă medicinală cu o impresionantă acțiune farmacologică. Este un antiinflamator de calibru și are efecte dezinfectante, calmante și cardiotonice. Literatura de specialitate menționează în dreptul plantei capacitatea de a acționa favorabil în afecțiunile ficatului - hepatite, icter, insuficiență hepatică incipientă -, întrucât ajută la eliminarea rapidă a bilei. Se poate lua câte un vârf de cuțit cu praf de silur obținut din râșnirea plantei în râșnița electrică și care se ține sub limbă pentru zece minute, după care se înghite cu puțină apă. De asemenea, planta are acțiune benefică asupra digestiei, echilibrând acest proces și stimulând funcțiile stomacului. Pentru tratarea afecțiunilor gastrice se pun trei lingurițe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, se filtrează și se consumă zilnic trei ceaiuri. Unul dintre cele mai remarcabile efecte este în combaterea anorexiei. Se prepară o infuzie din trei lingurițe cu plantă uscată, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi, dimineața și seara.

Opreşte lăcrimarea ochilor

Cea mai cunoscută utilizare medicală a silurului este vindecarea afecțiunilor oftalmologice. Planta acționează ca antibiotic natural în problemele ochilor, reface musculatura oculară, iar compresele cu această plantă sunt de mare ajutor în inflamațiile corneei sau lăcrimarea ochilor. Com- presele cu silur alină și ochii obosiți. Unul dintre cele mai uzitate tratamente este cel împotriva conjunctivitei, afecțiune care de regulă trece greu. Planta are un efect puternic în tratarea acestei probleme, folosită în special sub formă de băi oculare. O lingură cu vârf de silur se opărește cu o cană cu apă, se lasă trei minute la infuzat, apoi se adaugă un vârf de cuțit cu sare marină. Se strecoară prin tifon. Lichidul călduț se pune într-un vas cu gura largă și se fac băi de ochi dimineața și seara, vreme de două minute.

Eficace în infecțiile urechii

Compoziția bogată în tanin a silurului face ca această plantă să fie deosebit de utilă pentru creșterea rezistenței organismului la infecții. În plus, silurul inhibă dezvoltarea bacteriilor, fiind de folos pentru tratarea afecțiunilor respiratorii superioare, cum sunt guturaiul, tusea, răcelile, ajutând la descongestionarea mucoasei nazale. De asemenea, silurul contribuie la vindecarea mai rapidă a infecțiilor urechii medii sau a sinusurilor dureroase. Se poate utiliza tinctura de silur, preparată astfel: peste 50 g plantă bine mărunțită se pune o cantitate de 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ține timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând zilnic, după care se strecoară. Se vor consuma câte cinci picături de trei ori pe zi.

Vechi scrieri din Evul Mediu menționează faptul că silurul era cunoscut încă din timpul vieții lui Iisus Hristos