Main menu

header

669 10 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Cunoscută din cele mai vechi timpuri, numită în popor și rochița-rândunicii, volbura este un leac de tradiție pentru unele dintre cel mai des întâlnite tipuri de afecțiuni.

Mărește contracția vezicii biliare

Grație prezenței unor compuși de excepție, cum sunt vitamina C, substanţe minerale, tanini, tanoizi, rezine, convolvulină, acid convolvulinic, calciu, volbura are capacitatea de a crește secreția de bilă a celulelor hepatice și de a mări contracția vezicii biliare. În aceste condiții, a fost utilizată veacuri la rând împotriva dischineziilor biliare. Cura cu ceai de volbură durează 15 zile pe lună, timp în care se bea, în fiecare dimineaţă, câte o cană. Se prepară turnând 250 ml apă clocotită peste o linguriţă cu plantă bine uscată şi mărunţită. Se acoperă vasul timp de zece minute, după care se strecoară, se îndulceşte cu puţină miere şi se bea cald, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10-15 minute. Pentru ca această cură să aibă efectul aşteptat, se recomandă respectarea cu strictețe a regimului alimentar adecvat bolii.

Calmează hiperaciditatea gastrică

Planta tratează cu succes afecțiuni gastrice precum constipaţia, balonarea abdominală, crampele intestinale, hiperaciditatea gastrică, gastrita, ulcerul gastric. De asemenea, volbura este și unul dintre cele mai eficiente laxative naturale. Pentru aceste afecțiuni se poate recurge la administrarea de pulbere de volbură, obținută prin măcinarea, în râşniţa de cafea, a rădăcinilor uscate ale plantei. Se râşneşte atât cât se consumă în 14 zile, perioadă după care îşi pierde din proprietăţi. Se ia câte o linguriţă cu praf de volbură pe zi, amestecată cu miere.

Inamic al bronșitei

Ceaiul din volbură uscată se folosește din cele mai vechi timpuri ca remediu împotriva tusei convulsive. Se pun două lingurițe cu plantă la 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru 15 minute, se strecoară și se consumă înainte de masă sau seara, la culcare. O altă formulă de mare ajutor împotriva secvențelor de tuse sâcâitoare este administrarea unei lingurițe cu volbură bine mărunțită amestecată cu miere. Se consumă ca atare, dimineața, înainte de masă, la nevoie. Remediul este renumit pentru capacitatea de a calma tusea, fiind de folos și în cazuri de bronșită.

Preparatele din volbură previn ficatul gras și ciroza, restabilind funcţiile normale ale ficatului

Cicatrizează rănile provocate de arsuri

De-a lungul timpului, volbura și-a câștigat un binemeritat renume ca plantă de efect împotriva unor probleme externe, cum sunt herpesul bucal, candidoza, anumite tipuri de alergii, abcesele, furunculele, chiar și rănile provocate de arsuri. De altfel, în tradiţia populară, frunzele de volbură se puneau pe tăieturi, pentru a opri sângerarea, fiind întrebuinţate și contra negilor și a bătăturilor. Pentru tratarea acestor afecțiuni se poate folosi tinctura de volbură: 20 g plantă se pun la macerat timp de zece zile în 100 ml alcool de 70 de grade. Se filtrează și se păstrează în recipiente închise la culoare, utilizându-se sub formă de cataplasme.