Main menu

header

669 9 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Pentru calitățile fructului său, nuca de cocos, cocotierul este denumit de popoarele Pacificului „Pomul vieții”. Într-adevăr, nuca de cocos furnizează organismului beneficii însemnate, fiind folosită și ca aliment, și ca remediu.

Indice glicemic redus

Atât pulpa, apa de nucă de cocos, laptele şi uleiul pot fi folosite în prepararea unei game largi de mâncăruri sănătoase. Fiind un aliment complet, acest fruct reprezintă una dintre principalele surse de hrană pentru mai multe popoare ale Pacificului. De asemenea, timp de secole, în medicina tradiţională, nuca de cocos a fost folosită ca o comoară terapeutică. De exemplu, miezul bogat în acizi graşi saturaţi, cu cantităţi moderate de proteină şi un indice glicemic redus, gustos şi bogat în antioxidanţi, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, contribuind la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Suprimă pofta de mâncare

Apa pură de nucă de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliţi din natură. Conţine enzime bioactive, ce îmbunătăţesc digestia, ajutând la eliminarea toxinelor. Săracă în calorii, dar bogată în potasiu, calciu, magneziu, fosfor şi sodiu, este considerată o băutură energizantă naturală, care le este de mare ajutor și sportivilor de performanţă. Totodată, suprimă pofta de mâncare şi este recomandată de nutriţionişti în curele de slăbire. De asemenea, apa de nucă de cocos are efect în hidropizie, acumularea nefirească de lichid în țesuturi, precum și împotriva unor afecțiuni ale căilor respiratorii cum sunt bronșitele, durerile de gât sau febra care le însoțește.

Adio obezitate abdominală!

Uleiul de cocos este obţinut din nucile mature şi are o aplicare largă în industria cosmetică, fiind o componentă a diferitelor loţiuni, grație mirosului plăcut şi proprietății de a îmbunătăţi hidratarea şi nivelul lipidic al pielii. Este încărcat de grăsimi saturate, dar nu dăunează, ci ajută la creşterea colesterolului bun şi la scăderea celui rău, precum şi a obezităţii abdominale, indică sunwarrior.com. Contribuie la absorbția mineralelor, întărind dantura și oasele, dă un aspect sănătos părului, pielii şi unghiilor.

Conţine antioxidanţi care scad riscul de cancer

Laptele de cocos, bogat în nutrienţi, este foarte hrănitor. Conţine minerale dintre cele mai importante pentru metabolism, fiind, totodată, o bună alternativă pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Conţine acid lauric, un puternic antiviral şi antibacterian, care distruge microorganismele patogene, protejându-ne organismul de infecţii şi de virusuri. Are un conţinut ridicat de fibre, ceea ce conferă starea de saţietate pentru mai mult timp şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Vitaminele, în special cele din complexul B, au rolul de a combate anemia, de a stimula măduva osoasă să producă celule ale sângelui, ajută la refacerea structurilor nervoase şi la creşterea longevităţii neuronilor. Mai mult, nuca de cocos conţine toată gama de vitamine liposolubile, precum şi câteva dintre vitaminele hidrosolubile, antioxidanţi care previn stresul oxidativ şi scad riscul de cancer.

Miezul nucii de cocos protejează ficatul şi colecistul şi ajută la refacerea organismului, contracarând efectele consumului de alcool şi ale fumatului