Main menu

header

671 9 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

De sute de ani, planta numită kantakari, care crește cu precădere în India, stă la baza unor preparate renumite pentru proprietățile vindecătoare.

Temperează astmul

Tradiția utilizării plantei kantakari vine din negura timpului. Plantă ierboasă cu gust amar, specific, este de un consolidat renume pe direcția combaterii afecțiunilor respiratorii și pulmonare. Astfel, este eficientă în cazuri de bronșită, de răceală și de gripă, deschizând canalele, ameliorând expectorația și calmând accesele de tuse. De asemenea, se remarcă prin capacitatea de a atenua sau de a preveni spasmele din timpul atacurilor de astm. Prin agenții antibacterieni pe care îi conține, kantakari este un leac pentru gâtul inflamat, precum și pentru gingiile umflate. Poate fi folosită pulberea de plantă, 1/2 linguriță într-un pahar cu apă caldă, pentru o gargară foarte eficientă.

Normalizează ciclul menstrual

Kantakari acționează și ca un bun diuretic. Tratamentul cu 1/3 linguriță cu pulbere de plantă luată cu miere sporește rapid cantitatea de urină eliminată. Preparatele pe bază de plantă, administrate la recomandarea și în cantitățile indicate de specialist, contribuie la eliminarea constipației, prevenind infecțiile intestinale și tulburările gastrice. Potrivit medicului Paul Haider, autor al unui mare număr de articole pe teme naturiste, personalitate recunoscută la nivel internațional, kantakari este indicată în normalizarea ciclului menstrual, în combaterea migrenelor cronice și pentru ameliorarea durerilor articulare, întrucât conține agenți antiinflamatori. De altfel, pasta care se obține din kantakari este renumită pentru capacitatea de a alina suferința provocată de inflamarea încheieturilor. Totodată, ca antispasmodic, planta potolește spasmele musculare involuntare. Doza recomandată de regulă este de maximum un gram pe zi, în trei reprize.

SFAT. Kantakari combate, la nivel extern, durerile de urechi. Se face un amestec din 1/2 linguriță cu pulbere de plantă și 1/4 ceșcuță cu ulei de susan, se amestecă foarte bine și se toarnă în fiecare ureche câteva picături, care se mențin 15 minute.