Main menu

header

671 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

De la literatura de specialitate la tradiția populară, ștevia este recomandată în fiecare primăvară pentru calitățile de excepție pe care le are, în primul rând de mare curățitor al organismului de toxinele acumulate peste iarnă.

Reduce tensiunea arterială

Ştevia conţine tanini, principii amare, răşini, un ulei volatil complex, precum şi glicozide. Este bogată în minerale, precum și în vitaminele A și C. Adevărată vedetă a dezintoxicărilor de primăvară, vine nu doar cu o prospețime remarcabilă și cu capacitatea de a remineraliza organismul, ci și cu proprietatea de a preveni sau chiar de a ameliora anumite afecțiuni. Astfel, ștevia poate elimina blocajul urinar cu ajutorul unei infuzii preparate astfel: o linguriță cu ștevie mărunțită proaspătă sau uscată se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la trei căni pe zi, eventual în combinație cu alte plante diuretice. Administrarea acestei infuzii are efect benefic și pentru tensiunea arterială mărită, pe care o reduce la parametri normali.

Echilibrează greutatea corporală

Substanţele active din ștevie îi conferă acesteia proprietăţi antibacteriene, antiseptice, antioxidante, antiglicemice. Ca urmare, ștevia este foarte indicată împotriva diabetului de tip I şi II, deoarece are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge. De asemenea, diminuează senzația de foame și, foarte important, combate pofta de dulciuri. Mai multe studii de dată recentă au comparat efectele consumului de ștevie chiar cu tratamentele medicamentoase. De altfel, ca purgativ, depurativ și laxativ natural recunoscut, ștevia nu doar combate obezitatea, reglând greutatea corporală, ci accelerează și tranzitul intestinal, uşurează digestia, elimină deranjamentele stomacale. Dimineața, la zece minute după trezire, se consumă 60-70 g frunze crude de ștevie, sub forma unei salate simple, doar cu puțin ulei virgin de măsline. Este important să nu mâncați nimic și să nu beți niciun lichid înainte de a consuma această salată. În lipsa fluidelor din stomac, vor fi favorizate digestia și asimilarea de organism a unor pigmenți de ștevie care au un efect important în reglarea greutății corporale, ca și la întinerirea organismului.

Utilă în icter

Ștevia este renumită pentru proprietatea de a contribui la eliminarea toxinelor din organism, curele de primăvară cu această plantă incluzând o ceșcuţă cu ceai de ștevie după fiecare masă. De asemenea, consumul de ștevie tratează anemia, întrucât conține fier, fosfor și calciu. Per ansamblu, planta susține creșterea imunității organismului, aspect extrem de important la ieșirea din iarnă. Ștevia conţine foarte mulţi antioxidanţi polifenolici, care sporesc rezistența în fața radicalilor liberi. Iar rădăcina de ștevie este foarte puternică, astfel încât poate combate și insuficiența hepatică sau icterul. Astfel, rădăcina proaspătă se spală și apoi se rade o cantitate de o linguriță, care se poate consuma, eventual, cu apă. Se ia de trei ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înaintea meselor principale. De altfel, efectele consumului de ștevie se extind și asupra stării de bine a organismului. S-a demonstrat că o cură cu ceai de ștevie la începutul primăverii combate eficient depresia, crescând nivelul de energie mentală și performanța la locul de muncă.

Opreşte procesele de distrugere a ţesuturilor cartilaginoase

Ștevia este renumită pentru faptul că diminuează suferințele generate de reumatism. Prin efectul de eliminare a toxinelor din organism, ștevia contribuie major la scăderea în intensitate a acestei suferințe. Se poate consuma și sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă mărunțită proaspătă sau uscată la 250 ml apă clocotită, care se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară și se beau până la trei căni pe zi. De aemenea, planta este eficientă și sub formă de salată, minimum 100 g zilnic, cu efecte puternic antiinflamatoare la nivelul articulațiilor. Potrivit lucrărilor de specialitate, planta este eficientă mai ales în formele degenerative ale reumatismului, substanțele cu efect antioxidant pe care le conține oprind procesele de distrugere a țesuturilor cartilaginoase din articulații.

Pentru a beneficia la maximum de efectele șteviei, planta se poate consuma de cinci ori pe săptămână, timp de o lună, în cantitate de cel puțin 100 g frunze proaspete

Tratament naturist eficace contra herniei

Ștevia poate fi folosită și la nivel extern. Împotriva ulcerului cutanat se poate prepara o alifie pe bază de plantă astfel: 50 g rădăcină mărunțită de ștevie se pune în 250 ml ulei vegetal. Se fierbe pe baie de aburi timp de trei ore. Se aplică de trei-patru ori pe zi, în strat subțire. De asemenea, planta combate hernia în următoarea formulă: frunze proaspete de ștevie se fierb în puțină apă, se strecoară, se amestecă apoi cu o cantitate egală de untură de porc sau unt și se aplică pe locurile afectate de două ori pe zi. Excelent cicatrizant, ștevia poate fi utilizată ca tratament naturist eficace și împotriva furunculelor, cu aceeași formulă amintită, aplicată local, care grăbește eliminarea puroiului și accelerează cicatrizarea.