Main menu

header

672 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Aproape 30.000 de tipuri de suplimente alimentare circulă într-o industrie de sute de miliarde de dolari la nivel mondial. Totuși, care sunt cele recomandate de nutriționiști din experiență proprie? Iată câteva exemple.

Turmeric

Previne demența

Simon Bishop, specialist în sănătate publică la Universitatea Bangor, din Marea Britanie, afirmă că a fost interesat de medicina ayurvedică de foarte mult timp și, ca urmare, ia suplimente cu turmeric. „Este un remediu tradițional în Asia pentru multe inflamații și ajută la vindecarea rănilor. Tot mai multe studii demonstrează că substanța numită curcuma protejează împotriva demenței, bolilor cardiovasculare, artritei reumatoide și câtorva tipuri de cancer. Aceste cercetări au fost pentru mine suficient de convingătoare încât să iau suplimentul cu turmeric în fiecare dimineață, alături de prima ceșcuţă cu cafea”, explică specialistul.

Vitamina D

Ţine la distanță depresia

Suplimentele cu vitamina D sunt preferate de Graeme Close, profesor în cadrul Universității „John Moores”, din Liverpool. „Această vitamină este sintetizată în organismul nostru cu ajutorul luminii soarelui, iar cei care trăiesc în zone geografice mai înnorate sau petrec mult timp în încăperi închise au o deficiență de vitamina D, ceea ce știm acum că duce la slăbirea sistemului imunitar, la funcționarea defectuoasă a musculaturii și chiar la depresie. Cum trăiesc în Marea Britanie, iau suplimentul cu vitamina D în fiecare zi”, punctează Close.

Probiotice

Echilibrează flora intestinală

Pentru Justin Roberts, specialist în sport și nutriție la Universitatea „Anglia Ruskin”, a avea toate bacteriile benefice la nivelul intestinului este foarte important. Echilibrul acestora poate fi afectat foarte ușor de alimentație defectuoasă, de stres, de sedentarism etc. De aceea, Roberts ia suplimente cu probiotice. „Am făcut cunoștință cu probioticele după ani de triatlon, antrenamente și curse și după multe probleme gastrointestinale, de la crampe la grețuri. Eram, de asemenea, foarte sensibil la răceli. De când iau probiotice cu regularitate, simptomele după antrenamente aproape au dispărut, și starea generală de sănătate este mult mai bună”, arată Roberts.

Prebiotice

Cresc absorbția de nutrienți

Ca specialist în nutriție la Universitatea Nottingham Trent, Neil Williams crede în puterea prebioticelor de a stimula acțiunea bacteriilor din flora intestinală, cu efecte directe asupra creșterii absorbției de nutrienți și în lupta cu inflamațiile și sindromul metabolic. „Adaug pudră cu prebiotice în cafea în fiecare dimineață. Am constatat că îmi reduce simptomele de febră rebelă vara și răcesc mult mai greu iarna”, argumentează Williams.

Omega 3

Creier sănătos

La suplimente cu Omega 3 apelează specialistul în științe ale nutriției Haleh Moravej, de la Universitatea Manchester, care consideră că acest obicei are nenumărate beneficii. „Am început să iau aceste suplimente în 2016, pentru că dovezile în sprijinul faptului că Omega 3 îmbunătățește activitatea creierului și previne Alzheimer sunt covârșitoare. Mi-am analizat cu atenție dieta și am constatat că nu aveam un aport corespunzător de acizi grași de acest fel, așa că am completat necesarul. Am un program foarte încărcat, dar nu uit în nicio zi să iau acest supliment”, declară Moravej.

Piața globală a suplimentelor alimentare este estimată să atingă 220,3 miliarde de dolari în 2022, de la 132,8 miliarde de dolari în 2016