Main menu

header

673 7 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Un compus descoperit recent în veninul șarpelui cu clopoței este luat în calcul pentru victoria în lupta cu rezistența bacteriilor la antibioticele convenționale.

Nu aduce daune organismului

Un studiu al Universității Queensland, din Australia, a pus în evidență un compus redutabil care se găsește în veninul șarpelui cu clopoței și care ar putea fi răspunsul la fenomenul grav al creșterii rezistenței la antibiotice, notează „Daily Mail”. Fiind o formulă naturală, acesta acționează asupra bacteriilor fără să aducă daune organismului, așa cum se întâmplă în cazul chimicalelor. În prezent nu se înregistrează progrese suficient de rapide pentru descoperirea de noi antibiotice eficien- te împotriva bacteriilor care s-au adaptat la cele existente. „Ceea ce am descoperit este un exemplu foarte clar a ceea ce poate furniza natura și încercăm să putem modifica și adapta aceste elemente astfel încât să depășească în eficacitate ceea ce există astăzi în farmacii”, arată experta Sonia Troeira Henriques.

Ucide bacteriile

Efectuarea testelor a relevat faptul că peptida din veninul șarpelui cu clopoței poate elimina lanțurile care hrănesc bacteriile. „Substanța ucide bacteria, penetrând membrana acesteia”, afirmă cercetătorii, care au testat compusul inclusiv pe E.coli. Pe parcursul experimentelor s-a constatat, de asemenea, un efect îmbucurător: compusul din venin nu afectează alte celule, arată „Journal of Biological Chemistry”. „Acest aspect este cu atât mai important cu cât de regulă celulele bacteriilor sunt greu de țintit, întrucât au o membrană de protecție suplimentară, și deseori sunt camuflate”, explică Henriques. Specialiștii continuă cercetările legate de peptidele din natură nu doar pentru a combate rezistența la antibiotice, ci și pentru a le testa eficiența în cancerul de sân.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, amenințarea pe care o reprezintă rezistența la antibiotice este „la fel de gravă ca terorismul“, iar în actualele condiții, bacteriile vor ajunge să ucidă zece milioane de persoane în deceniile următoare