Main menu

header

674 9 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Dafinul este atât de răspândit în bucătăriile lumii, încât probabil nu există gospodină care să nu aibă înmiresmatele frunze undeva în cămară. Dar simbolul care împodobea cândva frunțile împăraților romani are, în stare naturală, și numeroase beneficii pentru sănătate.

Acționează împotriva simptomelor răcelii

Pe lângă rolul său din bucătărie, dafinul are proprietăţi expectorante, antispasmodice, antiinflamatoare şi antifungice. Frunzele sunt bogate în uleiuri volatile, conţin mucilagii, pectine, rezine. Ca urmare, dafinul este un remediu de top pentru nenumărate afecțiuni, fiind utilizat atât intern, cât și extern. În cazuri de boli respiratorii, dafinul este un vindecător redutabil. Dacă ați răcit, preparați un macerat din coaja de la o portocală şi patru frunze de dafin puse într-un litru de apă. Se lasă câteva ore, după care se filtrează şi se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize. De asemenea, împotriva laringitei, răgușelii sau a bronșitei se face un ceai din cinci grame de frunze uscate puse într-un litru de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze zece minute, apoi filtraţi. Beţi două-trei căni pe zi. Proprietățile expectorante ale dafinului se vor face simțite în scurt timp.

Utilizat cu succes în colita de fermentaţie

Dafinul este utilizat cu mult succes pentru boli gastrointestinale, colită de fermentaţie, infecţii intestinale. Iar dacă se întâmplă să scadă imunitatea, aspect frecvent în sezonul rece, se iau zece grame de frunze de dafin măcinate şi se pun în 250 ml apă fierbinte. Se toarnă apoi într-un termos şi se lasă la infuzat timp de o oră, după aceea se strecoară şi se bea lichidul cu înghiţituri mici pe tot parcursul zilei. Se administrează timp de trei zile, cu o pauză de două săptămâni între cure. Infuzia nu se păstrează pentru a doua zi. Iar dacă suferiți de ficat mărit, puteți prepara un excelent remediu cu frunze de dafin astfel: 30 de frunze de dafin măcinate, 1/4 linguriţă cu seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel se amestecă şi se adaugă într-un litru de apă. Se fierb pe foc mic, până ce nivelul apei scade la jumătate. După răcire, lichidul se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se păstrează la frigider şi se administrează câte 100-150 ml o dată pe zi, înainte de culcare. O cură poate dura până la trei luni, cu mici pauze după fiecare lună.

Adio hemoroizi!

Dafinul este și un foarte util adjuvant extern. În tratamentul inflamaţiilor gurii şi al ulcerelor bucale este indicat uleiul esenţial de dafin. Diluaţi la concentraţia de o picătură de ulei esenţial în 10 ml ulei excipient. Aplicaţi de trei-patru ori pe zi pe locurile afectate. Iar în caz de dureri provocate de artrită, crampe musculare, reumatism, lovituri, încălziți locul timp de cinci minute şi apoi aplicați o compresă cu ulei de dafin pentru două ore. Totodată, dafinul este un foarte bun antihemoroidal. Se prepară un ceai din zece frunze de dafin la un litru de apă. Se fac băi de şezut, până la răcirea lichidului. Procedura se repetă de trei ori pe săptămână.

Infecţiile gingiei se combat cu un lichid preparat din zece frunze de dafin puse în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, după care se face gargară de trei ori pe zi