Main menu

header

675 10 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cunoscută mai degrabă sub numele științific, colocasia esculenta, planta taro are o rădăcină plină de proprietăți terapeu- tice și valori nutriționale care îi completează aspectul deosebit.

„Urechi de elefant” previne diabetul

Rădăcina plantei taro este în realitate partea rigidă, groasă, a tulpinei plantei colocasia esculenta. De mii de ani este parte importantă a bucătăriei și medicinei tradiționale din anumite locuri ale lumii. Varietatea numită „urechi de elefant” este celebră pentru calitățile sale dietetice, iar la nivel mondial sunt cultivate sute de milioane de tone de plantă în fiecare an. Taro stă la baza alimentației multor popoare din Africa, India și insulele asiatice. Proprietăți terapeutice remarcabile completează în mod fericit valoarea nutrițională a rădăcinii de taro, notează organicfacts.net. Unul dintre cele mai importante efecte ale consumului de rădăcină de taro este îmbunătățirea digestiei. O singură porție din această rădăcină asigură 27% din necesarul zilnic de fibre, aspect extrem de important în menținerea bunei funcționări a sistemului digestiv și, de asemenea, în scăderea nivelului de zahăr din sânge, planta asigurând astfel prevenția diabetului, precum și a balonărilor, acumulărilor de gaze, crampelor, constipației. Rădăcina se poate consuma zilnic, fiartă timp de 15 minute în apă cu sare.

Mineral esenţial pentru buna funcţionare a inimii

Potasiul pe care îl conține rădăcina de taro este un mineral esențial pentru buna funcționare a inimii, planta flexibilizând arterele și îmbunătățind transferul de fluide între membrane și țesuturi. De asemenea, aportul de potasiu este legat de menținerea în condiții optime a capacităților cognitive, în special a memoriei, ceea ce face din taro un aliat pe direcția întârzierii instalării bolilor asociate înaintării în vârstă. Printre acestea, degenerarea maculară și cataracta, combătute prin consumul rădăcinii de taro datorită betacarotenilor pe care îi conține planta. Nu în ultimul rând, în dreptul beneficiilor generate la nivelul organismului de consumul de taro se poate menționa îmbunătățirea certă și vizibilă a aspectului și sănătății pielii.

Stopează acțiunea nocivă a radicalilor liberi

Una dintre urmările directe ale aportului de fibre pe care îl aduce rădăcina de taro este prevenirea anumitor tipuri de cancer. Mai mult, prin conținutul de vitamine - A și C - și antioxidanți, planta nu doar elimină urmările acțiunii nocive a radicalilor liberi, dar îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar la agresiunile externe. De asemenea, substanța criptoxantină, care se găsește în rădăcina de taro, a fost pusă de mai multe studii în legătură directă cu scăderea riscului de apariție a cancerului de plămâni și al cavității bucale. Rădăcina de taro tăiată în bucăți se poate frige în puțin unt timp de trei-patru minute, apoi se poate servi alături de carne sau ca atare.

Consumul de rădăcină de taro are doar dezavantajul de a fi o alegere foarte calorică - 100 de grame de plantă înseamnă 112 calorii, cu mai mulți carbohidrați decât cartofii