Main menu

header

676 7 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Aliment cu îndelungată tradiție, bostanul este, în același timp, un foarte eficient antibiotic natural pentru un spectru larg de germeni. Se remarcă deopotrivă în meniul celor care vor să-și mențină starea de sănătate și pe lista tratamentelor naturiste în cazul persoanelor care suferă de o serie de afecțiuni.

Este un antibiotic natural consacrat

Bostanul are în compoziție betacaroten, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, săruri minerale. Este, totodată, plin de vitamine, în special cele din complexul B, precum și C, și E. În aceste condiții, este considerat un emolient de excepție, cu efecte sedative și laxative. Totodată, este un vermifug cu reputație consolidată, un antibiotic natural consacrat și un antiinflamator extern redutabil. Pe linia afecțiunilor digestive se poate folosi împotriva constipației, dizenteriei, pentru tratarea paraziților intestinali, în enterite și hemoroizi. Se poate administra sub formă de extract, în capsule, procurat de la magazinele cu profil naturist, de trei ori câte 430 mg zilnic, notează drvikram.com. De asemenea, se poate lua suc din pulpă, un pahar în fiecare dimineață, pe nemâncate, fiind un laxativ foarte eficient.

Recomandat împotriva afecţiunilor prostatei

Bostanul, în special semințele, intră cu succes în categoria remediilor naturiste împotriva afecțiunilor prostatei, întrucât conține o cantitate însemnată de zinc. Studii recente derulate în Suedia au relevat faptul că o substanță prezentă în bostan, numită curbicin, are proprietatea de a ameliora simptomele prostatei mărite. De altfel, bostanul este faimos pentru efectele asupra întregului sistem urinar. Revista Universității de Medicină Tongji, din China, arată că uleiul de semințe de bostan îmbunătățește semnificativ funcționarea vezicii urinare și a uretrei, fiind recomandat astfel în insuficiență renală sau în infecții urinare. Se pisează 30-50 g semințe, se amestecă bine cu miere și se iau în trei prize, din jumătate în jumătate de oră.

Benefic suferințelor generate de artrită

Studii derulate de specialiștii egipteni au demonstrat faptul că semințele de bostan și uleiul presat la rece rezultat din acestea au capacitatea de a combate cu succes suferințele generate de artrită, întrucât bostanul este un antiinflamator recunoscut. Se poate administra sub formă de tinctură, procurată de la magazinele specializate, câte 150 de picături pe zi, diluate într-un pahar cu apă. De asemenea, bostanul poate fi folosit și pentru trecerea mai ușoară peste neplăcerile cauzate de asteniile de sezon, în special cea de primăvară, întrucât este plin de substanțe care susțin sistemul imunitar al organismului. Se poate folosi un decoct, preparat astfel: două lingurițe cu semințe nedescojite se mărunțesc și se pun la 250 ml apă. Se fierb timp de zece minute, se strecoară și se bea lichidul în fiecare dimineață.

În caz de abcese, pulpa moale de bostan, fiartă și sfărâmată, se aplică pe un pansament, apoi se pune pe locul afectat

Prezent în tradiţia naturistă românească

În Podișul Târnavelor, miezul fiert în lapte dulce se punea pe pâine. Semințele uscate și fierte se aplicau pe furuncule, iar decoctul se lua contra litiazelor renale. Fiertura frunzelor se administra ca vermifug, antispasmodic și diuretic în boli de rinichi. Uleiul din semințe se întrebuința contra afecțiunilor pielii.